agrotes_xwrafi_1-001.jpg

Λαχανόκηπο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων, στα Ιαματικά Λουτρά της Θέρμης, αποκτούν οι άποροι, άνεργοι και άστεγοι δημότες με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. >>>

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο χώρος έχει έκταση επτά στρέμματα και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής & Ελεύθερων Χώρων, Κώστα Ζέρβα όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να καλλιεργούν οπωροκηπευτικά για ίδια κατανάλωση υπό την ευθύνη, καθοδήγηση και επιτήρηση των αρμοδίων φορέων.

Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή θα χρηματοδοτηθεί με ποσόν 20.000 ευρώ από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΑΔ). Κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει 50 τετραγωνικά μέτρα για ένα έτος. Υποχρέωση κάθε καλλιεργητή είναι η παραχώρηση του 10% της ετήσιας παραγωγής του ώστε να αυτή να διατεθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Η έκταση, που θα καλλιεργηθεί θα περιφραχθεί, ενώ σ’ αυτή θα εγκατασταθεί αρδευτικό δίκτυο, που να καλύπτει τις ανάγκες των καλλιεργειών, που θα εγκατασταθούν. Το αρδευτικό δίκτυο θα συνδεθεί με την υπάρχουσα, στον χώρο αυτό, γεώτρηση του Δήμου.

Για την υλοποίηση της δομής θα πρέπει να απασχοληθούν τρία άτομα (γεωπόνος, για τεχνική υποστήριξη των καλλιεργητών, επιστάτης και κοινωνικός λειτουργός) για υποβοήθηση των καλλιεργητών. Σε κάθε καλλιεργητή θα διατίθενται τα ανάλογα εργαλεία.

Οι δαπάνες για την πρόσληψη του παραπάνω προσωπικού, την εγκατάσταση περίφραξης και αρδευτικού δικτύου, την προμήθεια εργαλείων και σπορικών ή άλλου φυτικού υλικού καθώς και κάθε άλλη δαπάνη που θα κριθεί απαραίτητη για την υλοποίηση της κοινωνικής δομής αυτής θα καλυφθούν από το ποσόν 20.000 ευρώ του ΕΠΑΑΔ.

Η παραχώρηση του Λαχανόκηπου στους δικαιούχους θα διαρκέσει μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου 2014.