samaras_ellinoamerikaniko_epimelitirio_20121204_01.jpg
«Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, λέει, πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου». Τάδε έφη Αντώνης Σαμαράς! >>>

 

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σύμμαχος της μεσαίας τάξης και με ομιλία του το βράδυ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση για φορολόγηση 45% των εισοδημάτων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών επιδομάτων και επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι το οποίο θα γίνει όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Επίσης, είπε πως η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη, υποστήριξε την επέκταση της φορολογικής βάσης και τόνισε την ανάγκη η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης, μιλώντας για χαμηλότερους συντελεστές, απλούστερο σύστημα, χρήση τεχνολογίας και αυστηρή τιμωρία για όσους δεν πληρώνουν.

Συγκεκριμένα ο Σαμαράς ανέφερε ότι τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές και διευκρίνισε πως αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή κατά τον Πρωθυπουργό, την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων.

Για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά, είπε πως η κυβέρνηση κάνει τη μεγάλη καινοτομία να δίνει επιδόματα σε κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια, όμως, για να δίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

«Παράλληλα, όμως, κάνουμε προσπάθειες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα» τόνισε.

Για μια ακόμη φορά σημείωσε ότι στόχος του είναι στο φορολογικό να υπάρχουν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και προς τα εκεί κινείται η κυβέρνηση, αλλά διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα.

Στη συνέχεια είπε πως το επόμενο στάδιο είναι να θεσπιστεί ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το δημόσιο και η πληρωμή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να μειωθεί και μια ακόμα διαρροή φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά που μίλησε για φορολογικό σύστημα σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό, εστίασε σε τέσσερα σημεία τη στρατηγική της κυβέρνησης:

Α) Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Β) Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείται πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.

Γ) Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.

Δ) Αυστηρή τιμωρία – δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές - όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή.