usa_Newtown-Connecticut_20121214_02Τη μικρή πόλη Νιουτάουν στην πολιτεία του Κονέκτικατ, όπου 20 μικρά παιδιά και έξι ενήλικες έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλου σε δημοτικό σχολείο, θα επισκεφτεί την Κυριακή το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. >>>

«Ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων και θα ευχαριστήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει σε θρησκευτική τελετή στις 19:00 τοπική ώρα της Κυριακής (00:00 GMT)

Το Σάββατο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του, ο Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του να σταθούν αλληλέγγυοι με τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο δράστης εισέβαλε «δια της βίας» στο σχολείο

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως ο 20χρονος δράστης που σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενήλικες στο δημοτικό σχολείο εισέβαλε δια της βίας στο κτήριο. Γνωστοποίησε δε ότι έχουν εντοπιστεί «μερικά πολύ καλά στοιχεία» για το κίνητρό του.

usa_Newtown-Connecticut_20121214_01

Ο νεαρός Ανταμ Λάντζα άνοιξε πυρ το πρωί της Παρασκευής μέσα στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών, πριν αυτοκτονήσει. Νωρίτερα είχε πυροβολήσει, σε άλλο σημείο, μια γυναίκα που πιστεύεται ότι ήταν η μητέρα του, Νάνσι Λάντζα.

Μία από τις γυναίκες που δέχτηκαν τα πυρά του Λάντζα, πιθανότατα η υποδιευθύντρια του σχολείου, επέζησε και αναρρώνει. «Νοσηλεύεται και η μαρτυρία της θα είναι ουσιώδης για την έρευνα», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κονέκτικατ Πολ Βανς, χωρίς να διευκρινίσει στο σημείο αυτό τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί.

Η Νάνσι Λάντζα ήταν μανιώδης συλλέκτρια όπλων και φέρεται να είχε νόμιμα στην κατοχή της ένα Sig Sauer, ένα Glock και ένα στρατιωτικού τύπου Bushmaster 223 M4. Πιστεύεται ότι ο γιος της χρησιμοποίησε κάποια από αυτά τα όπλα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι όλα τα θύματα έχουν αναγνωριστεί και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν στη συνέχεια. Η διευθύντρια του σχολείου Ντον Χοκσπρουνγκ φέρεται να βρίσκεται ανάμεσά τους.

Εν τω μεταξύ, τη θλίψη του για το μακελειό εξέφρασε ο πατέρας του 20χρονου δράστη.

USA-SHOOTING-CONNECTICUT_20121214_01«Οι σκέψεις μας είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, σε όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και στους τραυματίες. Η οικογένειά μας θρηνεί μαζί με όλους αυτούς που έπληξε αυτή η τεράστια τραγωδία», είπε ο Πίτερ Λάντζα.

«Καμία λέξη δεν μπορεί να εκφράσει σε ποιο βαθμό έχουν ραγίσει οι καρδιές μας. Όπως πολλοί από σάς, αισθανόμαστε λύπη και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία αυτή», σημειώνει σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο WFSB.

Ο Πίτερ Λάντζα και η σύζυγός του Νάνσι είχαν πάρει διαζύγιο και ο Ανταμ ζούσε με τη μητέρα του.