Ο μυστηριώδης φόνος ενός 62χρονου στο σπίτι του στη Νεάπολη παρέμενε για δεκαοκτώ χρόνια ανεξιχνίαστος, ώσπου η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατάφερε να ανακαλύψει τον δολοφόνο.


Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας 37χρονος Ρουμάνος, ο οποίος τη χρονιά που έγινε το έγκλημα ήταν μόλις δεκαεννέα ετών, διατηρούσε ερωτική σχέση με το θύμα και αναζητείται τώρα από την αστυνομία. Στις 25 Ιουλίου του 1994, ένας ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός στο λουτρό του με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η υπόθεση, που είχε προκαλέσει σοκ στην κοινωνία της συμπρωτεύουσας, παρέμενε για πολλά χρόνια ανεξιχνίαστη και απασχόλησε ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που ερευνά ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Η ειδική ομάδα επαναξιολόγησε το προανακριτικό υλικό και αξιοποίησε τα υπάρχοντα ευρήματα με νέες τεχνολογικές και εργαστηριακές μεθόδους, ρίχνοντας φως σε ένα έγκλημα που έχει καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά ως ένα από τα στυγερότερα.

Το έγκλημα έγινε όταν κατά τη διάρκεια ενός άγριου καβγά ο νεαρός τότε αλλοδαπός χτύπησε τον ηλικιωμένο στο κεφάλι πολλές φορές με αντικείμενο, με αποτέλεσμα εκείνος να βρει τραγικό θάνατο. Κατόπιν τον άφησε μέσα στο μπάνιο του αιμόφυρτο και έφυγε δίχως να αφήσει πίσω του ίχνη ικανά να αποκαλύψουν την ταυτότητά του, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του αλλοδαπού δράστη, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η δικογραφία θα αποσταλεί με τη μορφή του κατ' επείγοντος στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου να μη διαγραφεί το έγκλημα. Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το άγριο φονικό εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αστυνομικές αρχές της Ρουμανίας.