Σαν σήμερα στα Καλάβρυτα εκτελούνται 1.101 άνδρες του χωριού από τα Ναζιστικά στρατεύματα.. Δείτε και άλλα σημαντικά γεγονότα, που συνέβησαν Σαν σήμερα...>>>

1803: Ο ιερομόναχος Σαμουήλ με πέντε ακόμα Σουλιώτες ανατινάζονται βάζοντας φωτιά σε ένα βαρέλι γεμάτο πυρίτιδα για να μην συλληφθούν από τους Τούρκους. Η πράξη αυτή της αυτοθυσίας είναι γνωστή σαν το Ολοκαύτωμα του Κούγκι.

1816: Έρχεται στον κόσμο ο Γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς, που μετέπειτα ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία SIEMENS.

1943: Τα Ναζιστικά στρατεύματα της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalavryta) εκθεμελιώνουν τα Καλάβρυτα και εκτελούν 1.101 άνδρες του χωριού. Ο θρήνος είναι ανείπωτος για τις γυναίκες και τα ορφανά των Καλαβρύτων. 

1966: Ο Τζίμι Χέντριξ ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία του Foxy Lady.

1967: Αποτυγχάνει το βασιλικό κίνημα για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου, με αποτέλεσμα ο Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

1967: Ο O Ούγγρος προπονητής Μάρτον Μπούκοβι αναχωρεί από την Ελλάδα, έχοντας παραιτηθεί την προηγούμενη από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, στον οποίο χάρισε δύο τίτλους πρωταθλητή. Όπως φημολογείται, η δικτατορία της 21ης Απριλίου έχει οδηγήσει τον «Μάρτσι Μπάτσι» στην απόφαση αυτή, λόγω «πολιτικών φρονημάτων». Ο Διονύσης Χαριτόπουλος θα εκδώσει το 2003 ένα κύκλο διηγημάτων με τίτλο Τη Νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι.

1968: Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου Ο Σταθμός.