«Ενώ διεθνείς οργανισμοί, αναγνωρίζουν την ύπαρξη «Μακεδονικής» μειονότητας, η ίδια η Ελλάδα, είναι σιωπηλή», γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο «БГНЕС» που επικαλείται δημοσίευμα της Deutsche Welle στη βουλγαρική γλώσσα, και συνεχίζει:
«Το κόμμα των "Μακεδόνων" στην Ελλάδα ονομάζεται «Ουράνιο Τόξο» και υπάρχει ήδη εδώ και 20 χρόνια. Ο Δημήτρης Ιωάννου, μέλος του «Ουράνιου Τόξου» και εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας «Νόβα Ζόρα» που διανέμεται δωρεάν θα εξηγήσει:

«Στη χώρα του λίκνου της δημοκρατίας, οι κανόνες είναι τέτοιοι ώστε εμείς ως κόμμα δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας στο κοινό, για αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια εφημερίδα». Η «Νόβα Ζόρα» είναι η πρώτη επιτυχία των "Μακεδόνων" στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δ. Ιωάννου:

«Το ιδιόκτητο δίκτυο της εργασίας μας πήγε κατά την εξέλιξή της, πολύ καλύτερα από ό, τι αναμενόταν, μέσω ακτιβιστών διανέμονται 20.000 αντίτυπα το μήνα σε όλα σχεδόν τα χωριά και τις πόλεις που κατοικούν "Μακεδόνες". Η αντιμετώπιση των αναγνωστών είναι πολύ θετική και όλοι μαζί βελτιώνουμε την εφημερίδα μας ώστε να συμβάλει στη διατήρηση της «μακεδονικής» συνείδησης σε αυτά τα εδάφη.

Η «Νόβα Ζόρα» είναι ένας καθρέπτης της ζωής των "Μακεδόνων" στην Ελλάδα, σε όλες του τις πτυχές, γράφει το δημοσίευμα και θα τονίσει ότι το ελληνικό κράτος δεν κάνει τίποτε για να τους βοηθήσει.

Ο Παναγιώτης Αναστασιάδης ή σλαβικά Πάντε Ασλάκοφ, ήταν δήμαρχος του χωριού Μελίτη -γράφει το δημοσίευμα- και σύμφωνα με τον ίδιο, από το σύνολο των 2.500 του χωριού οι 95 % είναι "Μακεδόνες". Το χωριό είναι γνωστό από τη γιορτή που διοργανώνει για την επέτειο του Ίλιντεν. «Με αυτές τις επετείους ενδυναμώνουμε τις νέες γενιές να γνωρίσουν την ιστορία και να μελετήσουν το παρελθόν των οικογενειών τους» τονίζει ο Ασλάκοφ.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο