Σε αμοιβαίες υποχωρήσεις καλούνται να προχωρήσουν αύριο Δευτέρα ΔΝΤ και Γερμανία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. >>>



Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν κατά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου στην διαπραγματευτική βάση με την οποία θα προσέλθουν στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στη βάση αυτήν προτείνουν τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.

Συμφώνησαν επίσης να επιστρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, αγορασμένα το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Τέλος συμφώνησαν να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμές κάτω του 35% της ονομαστικής τους αξίας.

Τι θα πει η Λαγκάρντ;
Άγνωστη παραμένει ακόμη η στάση που θα τηρήσει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, όσον αφορά το στόχο μείωσης τους ελληνικού χρέους, καθώς για να υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση της Ε.Ε. για μείωσή του στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120% που ζητούσε αρχικά.

Συμβιβασμοί αναζητούνται και από την γερμανική πλευρά ως προς το ζήτημα – «κλειδί» της μείωσης των επιτοκίων, καθώς από το ΔΝΤ έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η σχετική πρόταση θα γίνει αποδεκτή μόνο σε περίπτωση δραστικής μείωσής τους.

Οι τάσεις στη συγκυβέρνηση
Από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των αυριανών διαβουλεύσεων, από το οποίο εξαρτάται και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στάση αναμονής τηρούν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που καλείται να λάβει αύριο, Δευτέρα το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Από την Ιπποκράτους τονίζουν την ανάγκη προσεχτικών χειρισμών σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.
Στη ΔΗΜΑΡ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δόση. Επισημαίνουν όμως την αναγκαιότητα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους.
 
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Όσο κορυφώνονται οι συζητήσεις για το ζήτημα του χρέους και την πορεία της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός παραμένει ένας απαθής και άβουλος παρακολουθητής των εξελίξεων, τηρεί μια στάση ένοχης σιωπής, αναμένοντας την ελεημοσύνη της κ. Μέρκελ και συνεχίζοντας τα ψέματα και τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό», παρατηρεί, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η κυβέρνηση δεν απαντά στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόβλημα ως ευρωπαϊκό, είναι υποταγμένη στις μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς να προβάλλει καμία διεκδίκηση και καμία αντιπρόταση. Χρησιμοποιεί τη συζήτηση για την περιβόητη δόση ως απόδραση από τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».