Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολές του στους Financial Times και τον Economist, όπου επιχειρεί να διορθώσει αναφορές δημοσιευμάτων των δύο μέσων.

Στην επιστολή του προς τον Economist, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται στο άρθρο υπό τον τίτλο «A national sport no more» (Όχι πια ένα εθνικό σπορ), για το οποίο επισημαίνει ότι ορθά αναφέρεται πως ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών ήταν εκείνος που ζήτησε την αποκαλούμενη «λίστα Λαγκάρντ» με έλληνες κατόχους τραπεζικών λογαριασμών σε ελβετική τράπεζα καθώς και ότι παρέδωσε τους 20 μεγαλύτερους (που αποτελούσαν περίπου το ήμισυ του συνόλου των καταθέσεων ) στο ΣΔΟΕ.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι είναι εντελώς αναληθές ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με το θέμα, προσθέτοντας ότι ισχύει το αντίθετο, καθώς έδωσε σαφείς οδηγίες για διερεύνηση. «Τις επανέλαβα κατά την παράδοση της πλήρους λίστας στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (κάτι το οποίο επιβεβαίωσε κι ο ίδιος στην ακρόασή του στη Βουλή). Λίγο αργότερα έφυγα από το Υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Και συνεχίζει ο πρώην υπουργός: «Η συζήτηση για το χειρισμό της "λίστας Lagarde" επίσης σκιάζει το γεγονός ότι ήταν κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας ως Υπουργού Οικονομικών που η Ελλάδα επιτέλους άρχισε σοβαρά να αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, με ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες, τη δήμευση της περιουσίας τους, με τη θέσπιση του Οικονομικού Εισαγγελέα, τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, καθώς και με την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Τα μέτρα αυτά βρήκαν σημαντική αντίσταση τότε και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά, τα καταψήφισαν στη Βουλή. Είναι, ωστόσο οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν τότε που έχουν οδηγήσει επώνυμους στη φυλακή για φορολογικές παραβάσεις - για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Στην επιστολή του προς τους Financial Times ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι στο άρθρο υπό τον τίτλο «Μαίνεται η θύελλα για την λίστα Λαγκάρντ» αναφέρεται ανακριβώς στα γεγονότα και στα μέτρα που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών ως προς τον χειρισμό της λίστας Ελλήνων πολιτών που διατηρούσαν καταθέσεις έως το 2007 σε συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα, αποκαλούμενης ως «λίστας Λαγκάρντ».

Παράλληλα, σημειώνει προς την εφημερίδα ότι παραλείπει εντελώς να αναφέρει το γεγονός ότι χάρη στη δική του προσωπική πρωτοβουλία έλαβε η ελληνική Κυβέρνηση την πληροφορία αυτή. «Εγώ ζήτησα τη λίστα και αυτή παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές στα τέλη του 2010 –φυσικά με τον όρο ότι η σχετική πληροφορία θα ήταν αντικείμενο χειρισμού από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες ανεπίσημα και με εμπιστευτικό τρόπο, όπως έπραξαν άλλες κυβερνήσεις για τους πολίτες άλλων χωρών στη λίστα. Πόσο μάλλον ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινήσαμε με τις Ελβετικές αρχές για διμερή συμφωνία παροχής πληροφοριών για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία», σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει παντελώς αναληθή την αναφορά ότι δεν έδωσε εντολή στο ελληνικό ΣΔΟΕ να προβεί σε πλήρη έρευνα.

«Το έκανα, όχι μια αλλά πολλές φορές», αναφέρει ο πρώην υπουργός, «Έδωσα αρχικά τους 20 μεγαλύτερους λογαριασμούς (που αντιστοιχούσαν περίπου στο ήμισυ του συνόλου των καταθέσεων) στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη για πρώτο έλεγχο. Και του έδωσα εντολή για περαιτέρω έλεγχο όταν ανέφερε τις πρώτες διαπιστώσεις του περί αποκλίσεων μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αυτό έκανα και πάλι σε σύσκεψη που συγκάλεσα ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό, παρουσία διαφόρων προσώπων.


Έκανα και πάλι το ίδιο με το νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Διώτη, στον οποίο έδωσα τα πλήρη στοιχεία που παραλάβαμε (το επιβεβαίωσε ο ίδιος σε ακρόαση από τη Βουλή). Για την ακρίβεια, εκ του νόμου το ΣΔΟΕ θα πρέπει να ερευνά κάθε παρόμοια πληροφορία στο πλαίσιο των καθηκόντων του και δεν θα έπρεπε να περιμένει "πολιτικές εντολές" σχετικά. Και πώς εξάλλου θα μπορούσε η πληροφορία να έχει "αποκρυφθεί" όπως ισχυρίζεστε, όταν την παρέδωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες, και φυσικά έκτοτε έχει διαρρεύσει και τα ονόματα έχουν δημοσιοποιηθεί; Σας υπενθυμίζω επίσης ότι με τον ανασχηματισμό στα μέσα Ιουνίου 2011 έφυγα από το Υπουργείο Οικονομικών».

Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει τελείως αποπροσανατολιστικό ότι σε όλη αυτή τη δημόσια συζήτηση δεν έχει αναφερθεί καθόλου το γεγονός ότι ήταν κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας ως υπουργού Οικονομικών «που η Ελλάδα επιτέλους άρχισε σοβαρά να παίρνει μέτρα χωρίς προηγούμενο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την εισαγωγή πολύ αυστηρότερων ποινών, με ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες, τη δήμευση της περιουσίας τους, με θέσπιση του Οικονομικού Εισαγγελέα, εξοντωτική φορολόγηση των offshore, καθώς και την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου».


« Τα μέτρα αυτά συνάντησαν σημαντικές αντιδράσεις τότε και στη Βουλή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά, τα καταψήφισαν. Είναι, ωστόσο, εξαιτίας αυτών των αλλαγών που θεσμοθετήθηκαν τότε που σήμερα βλέπουμε επιτέλους επώνυμους να οδηγούνται στη φυλακή για φορολογικές παραβάσεις, όπως και τη διερεύνηση για φορολογικές παραβάσεις των 54.000 Ελλήνων που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό, από την έναρξη της κρίσης», σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.