Οι υπουργοί καλούνται να ταξιδεύουν με τα αεροπλάνα της γραμμής στα ταξίδια τους στις Βρυξέλλες πλην του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε προ ημερών στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι κανένας δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος της προεδρίας της κυβέρνησης. Κάθε υπουργός θα βγάζει εισιτήριο κανονικά, όπως ο κάθε Ελληνας πολίτης, και μάλιστα όχι σε business class, αλλά σε οικονομική θέση! Οποιος επιθυμεί να έχει μεγαλύτερες ανέσεις, θα πληρώνει από την τσέπη του.

Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου έγινε ήδη κατά την πρόσφατη επίσκεψη των μελών της κυβερνήσεως στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, κατά την επιστροφή κάποια από τα μέλη της συνοδείας άργησαν να κάνουν check in στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να καθίσει σε άλλη οικονομική θέση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε άλλη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αλλού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και αλλού ο σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου Χρύσανθος Λαζαρίδης. Στις πρώτες, ακριβότερες θέσεις του αεροσκάφους έκατσε μόνο ο πρωθυπουργός!

Ο κ. Σαμαράς θα παραχωρεί το κυβερνητικό αεροσκάφος σε υπουργούς του μόνο όταν πρόκειται για υπερατλαντικά ταξίδια ή όταν πηγαίνουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Εννοείται πως θα το χρησιμοποιεί και ο ίδιος στα πολύ επίσημα ταξίδια, όπου κι αν γίνονται αυτά.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ήθελε να πάει με το αεροπλάνο της γραμμής και κατά παλιότερη επίσκεψή του σε Γερμανία και Γαλλία, όπου είχε επαφές με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ. Ο σύμβουλοί του όμως του συνέστησαν πως δεν θα άρμοζε κάτι τέτοιο στον θεσμό που εκπροσωπεί.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος διαθέτει τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στην 112η Πτέρυγας Μάχης του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας. Πρόκειται για ένα Gulfstream και δύο άλλα, τύπου Embraer. Από τα τρία, τα δύο θα πουληθούν συντόμως.

Προ μηνών, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμύνας ο Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είχε επισημάνει ότι μόνο μέσα σε ένα έτος είχαν ξοδευτεί 5,8 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά μελών της κυβέρνησης και επισήμων με τα VIP αεροσκάφη και ελικόπτερα. Συνολικά μέσα σε έναν χρόνο είχαν γίνει 136 πτήσεις. Τουτέστιν, με μια απλή διαίρεση προκύπτει ότι η κάθε πτήση κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο, ούτε λίγο ούτε πολύ, 43.000 ευρώ!