Ταυτόχρονα υποστηρίζει την νέα ανάγκη κουρέματος του Ελληνικού χρέους
«Για την Ελλάδα δεν αρκεί η επαναγορά χρέους, χρειάζεται διαγραφή χρεών», όπως πιστεύουν οι συντάκτες του πρακτορείου Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη εξαφανιστεί το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας λόγω ύφεσης.
Όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο στις 31 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή κατέθεσε στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2013 και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να συμφωνούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και χρόνο.
Όμως ο Σαμαράς έχει κάθε λόγο να είναι απαισιόδοξος, καθώς ήδη παραδέχτηκε δημοσίως ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού.
Παράλληλα, από το 2013 θα τεθούν σε ισχύ μέτρα που θα ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, οπότε και η επιδείνωση της ύφεσης είναι σχεδόν βέβαιη.
Όπως εκτιμά το Bloomberg, «οι επαναγορές χρεών έχουν αντίθετα αποτελέσματα», οπότε σύμφωνα με αναλυτές «για την Ελλάδα, η καλύτερη λύση είναι η ελάφρυνση τυ βάρους».
Το Bloomberg επισημαίνει παράλληλα ότι η επαναγορά ομολόγων, «δεν αφορά το χρέος που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, αλλά το 40% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών».
Εξάλλου και η Λαγκάρντ έχει ότι πει ότι απαιτείται η διαγραφή του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρα του επίσημου τομέα, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 60% του ελληνικού χρέους, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να συμφωνήσει η Γερμανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.