Μπορεί τα πρώτα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές να προοιωνίζονται ένα καλό έτος για τον ελληνικό τουρισμό το 2013, αλλά η Θεσσαλονίκη είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτή τη διαφαινόμενη θετική μεταστροφή. >>>

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλη Θωμόπουλο, οι διανυκτερεύσεις τουριστών  εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες στο σύνολο του εφετινού έτους κατά 10%-13%. Περιορισμένα είναι τα περιθώρια αισιοδοξίας και για το 2013.
Αυτά υπογραμμίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου για την 28η διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-25 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Θωμόπουλος έκανε λογο για «άρρωστη εξάρτηση της Θεσσαλονίκης από την εσωτερική αγορά, σε ποσοστό 75%-80% τα τελευταία 30 χρόνια», που γίνεται ιδιαίτερα ορατή τώρα που οι Έλληνες επισκέπτες εκλείπουν.
Πρόσθεσε ότι, βάσει πρόσφατων στοιχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η ανοδική ορμή των αφίξεων από Τουρκία παρουσιάζει για πρώτη φορά κάμψη, οι τουρίστες από το Ισραήλ μειώνονται, ενώ ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται μόνο από Ρωσία και Ουκρανία.
Πρόσθεσε πως, δεδομένου ότι υπάρχει πολύ μεγάλη στροφή τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα από κατοίκους Τρίτων χωρών, όπως αυτές της ομάδας BRIC (δηλαδή από Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), εάν η βίζα εκδιδόταν σε 24 ώρες και τα κέντρα έκδοσής της αυξάνονταν, τότε -σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ- οι τουρίστες από τα συγκεκριμένα κράτη προς τη χώρα μας θα αυξάνονταν κατά 3-5 εκατ. άτομα, και τα τουριστικά έσοδα κατά 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, τα 16 εκατ. τουρίστες και έσοδα 10 δισ. ευρώ, που αναμένονται για το 2012, «πρέπει να θεωρηθούν επιτυχία». Για δε την επόμενη χρονιά, αναμένονται 17 εκατ. τουρίστες και 11 δισ. έσοδα, καθώς ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα από τη Βρετανία, όπου οι προκρατήσεις, είναι αυξημένες κατά 15%, αλλά και από τη Γερμανία, αν ληφθεί υπόψη ο σχεδιασμός για αύξηση των πτήσεων κατά 10%, σε σχέση με το 2012.