Επιστήμονες της Βραζιλίας σκοπεύουν να κλωνοποιήσουν 8 είδη ζώων που τα έχουν στην αιχμαλωσία χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο όμως να τα αφήσουν στην φύση ελεύθερα κάποια στιγμή.

Το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή σε συνεργασία με το Ζωολογικό Κήπο της Μπραζίλια και την κυβερνητική υπηρεσία αγροτικών ερευνών EMBRAPA. Οι ερευνητές επέλεξαν οκτώ ζώα, κάποια από τα οποία περιλαμβάνονται στη γνωστή κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

«Παρότι το εργαλείο της κλωνοποίησης αποτελεί την ύστατη λύση, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο για κάποια είδη», δήλωσε στο New Scientist ο Ίαν Χάρισον από την Μονάδα Αξιολόγησης Βιοποικιλότητας της οργάνωσης Conservation International. «Το να πειραματιζόμαστε με κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή, χρησιμοποιώντας είδη που δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο αφανισμού, είναι σημαντικό».

Το πρώτο ζώο που αναμένεται να κλωνοποιηθεί είναι ο λύκος με χαίτη, του είδους Chrysocyon brachyurus. Επόμενα στη λίστα είναι ο ιαγουάρος, το χρυσό λιοντάρι Ταμαρίν (που στην πραγματικότητα είναι πίθηκος), ο «σκύλος των θαμνώνων», ο βίσονας, ο μυρμηγκοφάγος του είδους Tamandua tetradactyla, το κοάτι της νοτίου Αμερικής και το ελάφι Mazama Gouazoubira.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη προετοιμάσει το έδαφος συλλέγοντας, τα τελευταία δύο χρόνια, εκατοντάδες δείγματα κυρίως από νεκρά ζώα και αποθηκεύοντάς τα σε τράπεζες DNA. Επόμενο στάδιο του σχεδίου αποτελεί η εκπαίδευση των ερευνητών στο ζωολογικό κήπο από την κυβερνητική υπηρεσία, που τα τελευταία 11 χρόνια έχει κλωνοποιήσει αρκετά ζώα, κυρίως αγελάδες και άλογα. Αυτή ωστόσο θα είναι η πρώτη προσπάθεια με άγρια ζώα.

Ο ερευνητής της EMBRAPA, Κάρλος Φεντερίκο Μάρτινς, υποστηρίζει ότι η υπηρεσία δεν σκοπεύει με το πρόγραμμά της να υποκαταστήσει τις προσπάθειες διατήρησης απειλούμενων ειδών. Άλλωστε, όπως εξηγεί, τα κλωνοποιημένα ζώα δεν έχουν αρκετή γενετική ποικιλομορφία ώστε η απελευθέρωσή τους στη φύση να έχει κάποιο όφελος. Αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο απελευθέρωσής τους εάν οι άγριοι πληθυσμοί συρρικνωθούν επικίνδυνα.