Το θέατρο του παραλόγου στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, χθες. Από τη μία ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, που δήλωνε πως ο δήμος δε θα έστελνε λίστες με ονόματα υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα στο υπουργείο και να παραδέχεται ότι "η διαθεσιμότητα τρέχει" εδώ και μέρες. Κι από την άλλη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κ. Γκιουλέκας να δηλώνει κατά των απολύσεων έχοντας... ψηφίσει το νόμο ως βουλευτής... >>>


«Λίστες φυσικά δεν θα στείλουμε, παρότι η διαθεσιμότητα τρέχει από τις 13 Νοεμβρίου. Υπάρχει μια σκέψη να κατατεθεί αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου. Θα πούμε ουσιαστικά στο κράτος ‘μου στερείς ανθρώπους από τη δουλειά, ενώ τους πληρώνω’. Τίθεται θέμα συνταγματικότητας» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χθες κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε την έγκριση του σώματος για να προχωρήσει ο δήμος τις σχετικές διαδικασίες, διαμαρτυρόμενος για το καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Επίσης είπε «όχι» σε ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας του δήμου Θεσσαλονίκης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να εξεταστεί με τη βοήθεια νομικών προς ποια κατεύθυνση (δήμος ή ελληνικό δημόσιο) θα πρέπει να γίνουν οι αγωγές των εργαζομένων για το ζήτημα. Παράλληλα, θα πρέπει να συμφωνηθεί το αν θα γίνει αγωγή του δήμου κατά του Δημοσίου επικαλούμενος αντισυνταγματικότητα του μέτρου ή αν θα συμπαρασταθεί στις αγωγές των εργαζομένων.

Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε ότι θα αποστείλει στον υπουργό Εσωτερικών επιστολή με προτάσεις του δήμου για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Επίσης ο κ. Μπουταρης θέλοντας να δείξει ότι δεκάδες πολίτες προβαίνουν σε παράνομες πράξεις, έδωσε παραδείγματα από την καθημερινότητα της πόλης. Όπως είπε δύο καταστήματα στις οδούς Παύλου Μελά και Μητροπόλεως έκοψαν τα δέντρα μπροστά από τα μαγαζιά τους. «Απέμειναν μόνο κούτσουρα. Θα υποβάλουμε μήνυση, ζητούμε εισαγγελική παρέμβαση, δεν γίνεται να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Θα τους υποχρεώσουμε να βρουν δέντρα ίσου μεγέθους και να τα τοποθετήσουν όσο και αν κοστίζει» τόνισε.

Εν μέσω αντιδράσεων η εισήγηση του Κ. Γκιουλέκα

Εν μέσω αντιδράσεων έγινε η εισήγηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστα Γκιουλέκα, στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος ενώ ως βουλευτής ψήφισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, κατά την ομιλία του ζήτησε να μην γίνει καμία απόλυση από τον δήμο με αποτέλεσμα την αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι φώναζαν εναντίον του.

Περίπου 30 άτομα βρίσκονταν συγκεντρωμένα έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και άλλοι εκατό εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βρίσκονταν στον αύλειο χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αφορμή την επιταγή της τρόικας για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στο δημόσιο.

«Δεν θα αφήσουμε να διεξαχθεί το δημοτικό συμβούλιο αν δεν συζητηθεί πρώτα το θέμα των απολύσεων από τον δήμο» διεμήνυσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Βάιος, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης διεκόπη καθώς το αίτημα των εργαζομένων να ληφθεί απόφαση αναστολής λειτουργίας του δήμου δεν έγινε δεκτό από το σώμα. Ο κ. Βάιος ζήτησε τη διακοπή του συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο της διαθεσιμότητας κάτι που έγινε δεκτό από το προεδρείο. Απ’ τη μεριά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Αν σταματήσει να λειτουργεί ο δήμος δεν τιμωρούμε την κυβέρνηση, αλλά τους Θεσσαλονικείς.

Ο κ. Βάιος, τόνισε πως ο σύλλογος των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου για τη διαθεσιμότητα, πλην όμως εξέφρασε την διαφωνία του για το γεγονός ότι η πρόταση δεν έχει αγωνιστικό πλαίσιο (σσ: αναστολή υπηρεσιών).