Στην πιο κρίσιμη καμπή από την ίδρυσή τους βρίσκονται πλέον τα «μεγάλα» συγκροτήματα των ΜΜΕ. Τα ελλείμματα πολλαπλασιάζονται, οι τζίροι συρρικνώνονται και τα χρέη τους είναι έχουν καταστεί μη εξυπηρετήσιμα. >>>

Η «Αυγή της Κυριακής» παρουσιάζει ενδιαφέρον ρεπορτάζ με στοιχεία. Όπως αποδεικνύεται, η πρόσφατη κραυγή αγωνίας της εφημερίδας «Το Βήμα», η υπαγωγή του Alter στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην «Καθημερινή» είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Στην «Καθημερινή» οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συρρίκνωση του προσωπικού σε ποσοστό 10%, που ισοδυναμεί την αποχώρηση περίπου 40 ατόμων.  Οι ιδιοκτήτες των ελληνικών ΜΜΕ φοβούνται ότι θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς βλέπουν ότι το ετήσιο έλλειμμά να κινείται γύρω στο 30% του ετήσιου τζίρου τους, διατηρούν δυσθεώρητα χρέη σε τράπεζες (και σε προμηθευτές) και έχουν απωλέσει τη δυνατότητα πρόσθετου δανεισμού.
Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανάλογο με αυτό της «Καθημερινής» επεξεργάζονται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στο συγκρότημα «Τα Νέα», αλλά ο ΔΟΛ δεν είχε τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσει. Σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής», το νέο σχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή, αφορά σε στοχευμένες απομακρύνσεις ατόμων που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης και έχουν προϋπηρεσία γύρω στα 30 έτη. Όπως ακούγεται, θα ακολουθήσει νέα μείωση μισθών.
Επίτροποι στις τράπεζες
Ο περιορισμός των ελλειμμάτων βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα παντού, πολύ περισσότερο όταν έγινε γνωστό ότι πρόκειται να τοποθετηθούν επίτροποι και στις τράπεζες. Μια «αντικειμενική» κρίση, όσον αφορά στη χορήγηση δανείων, θα απέκλειε τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων εκ μέρους των ελληνικών  ΜΜΕ, καθώς θα αφορούσε σε επισφαλή δάνεια που μπορεί να καταστούν μη εξυπηρετήσιμα.
Το Mega, επί παραδείγματι, σύμφωνα με την «Αυγή, της Κυριακής», διεκδικεί ομολογιακό δάνειο 10-12 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως δε φαίνεται να εκταμιεύεται λίαν συντόμως.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται ακόμα και να τεθούν ως ενέχυρο ο τίτλος του τηλεοπτικού σταθμού και τα δικαιώματα επί ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να εκταμιευθεί το δάνειο. Δάνειο διεκδικεί και ο ΔΟΛ για άμεσες υποχρεώσεις.
______________________________________________________________