Σημαντικές μειώσεις στις βασικές κατηγορίες Δημοτικών Τελών, ειδική πρόνοια για τις κατηγορίες των απόρων και πλήρης απαλλαγή της καταβολής τους για όσους  επαγγελματίες πλήττονται από τα έργα του Μετρό, ενέκρινε την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την 27η τακτική συνεδρίασή του. >>>

Συγκεκριμένα τη μείωση των Ανταποδοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού κατά 10% στις κατοικίες και κατά 6% στους επαγγελματικούς χώρους, ανακοίνωσε κατά την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν και πρόσθεσε: 
«Στη νέα περίοδο, που είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη, η βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι να σταθεί αρωγός στους δοκιμαζόμενους πολίτες μειώνοντας τα δημοτικά τέλη στο πλαίσιο του δυνατού και δείχνοντας ιδιαίτερη πρόνοια στις κατηγορίες των συμπολιτών μας που έχουν την ανάγκη μας». 
Συνοπτικά, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, η αναπροσαρμογή  των συντελεστών των τελών καθαριότητας-φωτισμού και φόρου ηλεκτροφωτισμένων χώρων για το έτος 2013, έχει ως εξής:
  • Μείωση ποσοστού 10% περίπου για οικίες και 6% για επαγγελματικές στέγες
  • Κατοικίες Α’ ζώνης 2,24 €
  • Κατοικίες Β’ ζώνης - Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας 1,68 €
  • Επαγγελματικοί χώροι Α’ ζώνης 5,56 €
  • Επαγγελματικοί χώροι Β’ ζώνης - Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας 3,40 €
  • Σούπερ μάρκετ, εστιατόρια κ.λπ. Α’ ζώνης 6,00 €
  • Σούπερ μάρκετ, εστιατόρια κ.λπ. Β’ ζώνης 3,67 €
  • Ι.Ναοί, φιλανθρωπικά σωματεία, σύλλογοι 0,40 €
  • Πανεπιστήμια 2,09 €
Όσον αφορά τις κατοικίες. H Β’ Ζώνη, περιλαμβάνει τα ακίνητα στις περιοχές που περικλείονται μεταξύ των οδών: α) Πλ. Βαρδαρίου, 26ης Οκτωβρίου, Δευκαλίωνος, όρια Δήμου Θεσσαλονίκης με Δήμο Αμπελοκήπων, Βασ. Γεωργίου, Μοναστηρίου, Πλ. Δημοκρατίας. β) Πλ. Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Ελ. Ζωγράφου, όρια Δήμου Αγ. Παύλου, όρια Δήμου Συκεών (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη), γ) Τις κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας. Η Α’ Ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της ζώνης Β’.
Όσον αφορά την επαγγελματική στέγη. Η Α’ Ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών: Κωλέττη, Π.Σ.Σταθμού, Χρ. Πίψου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά σε όλο το μήκος, Αγ. Δημητρίου, Πλ. Μουσχουντή, Ηφαιστίωνος, Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης, Καυτατζόγλου, Παπάφη, Κατσιμίδου, Εγνατία μέχρι Βούλγαρη, Αλ. Παπαναστασίου μέχρι Βούλγαρη, 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, Καθ. Ρωσίδη και προς τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής. Η Β’ Ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της παραπάνω ζώνης.
Πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη παρέχεται για το 2013 στα ισόγεια καταστήματα, καθώς επίσης και στις επαγγελματικές στέγες που δραστηριοποιούνται σε ορόφους και πλήττονται από τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ και μείωση 50% στους άπορους (όπως οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία).
Δεν αυξάνονται και παραμένουν στο ίδιο επίπεδο οι συντελεστές του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, δηλαδή 0,36 ευρώ/τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 ευρώ/τ.μ. για τους μη στεγασμένους χώρους, ενώ για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας παραμένει ο συντελεστής 0,15 ευρώ/τ.μ.
Στη Δ.Ε.Η. θα δοθούν οι εξής συντελεστές:
α) για δημοτικά τέλη:
- Ο συντελεστής 1,68 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες, φιλανθρωπικά-νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών).
- Ο συντελεστής 5,56 ευρώ/τ.μ. για τους χώρους άλλης χρήσης.
β) για δημοτικό φόρο:
- Ο συντελεστής 0,36 ευρώ/τ.μ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
- Ο συντελεστής 0,15 ευρώ/τ.μ. για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.
Τα Τέλη Κοιμητηρίων μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 5%, ενώ τα Τέλη Κοινόχρηστων Χώρων δεν μειώνονται, αλλά εξορθολογίζονται διότι όπως εξήγησε ο Χασδάι Καπόν στόχος του Δήμου δεν είναι η είσπραξη προστίμων, αλλά η αξιοποίηση των χώρων αυτών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Επίσης μειώνονται κατά 15% τα Τέλη Κοινόχρηστων Χώρων για Εμπορική Χρήση και Εναπόθεση Εμπορευμάτων, ενώ καταργείται το Τέλος Εισόδου-Εξόδου για τους Σταθμούς Στάθμευσης.
Μηδενική είναι η αύξηση και για τα τέλη στάθμευσης οχημάτων για το έτος 2013. Συγκεκριμένα η στάθμευση σε χώρους βραχυχρόνιας στάθμευσης που ελέγχονται με ηλεκτρονικά παρκόμετρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε χώρους που ελέγχονται με ειδική κάρτα, στα ηλεκτρονικά παρκόμετρα του άξονα Β. Όλγας - Β. Γεωργίου και στο παρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας παραμένει στα 1,70 ευρώ ανά ώρα, ανεξάρτητα από τις ώρες που σταθμεύουν τα αυτοκίνητα.