Ένας νεαρός Θιβετιανός αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από μοναστήρι στην βορειοδυτική Κίνα.

Ο Γκόνπο Τσέρινγκ, 18 ετών, είναι ο έβδομος Θιβετανός που αυτοπυρπολείται μέσα σε μία εβδομάδα, την ώρα που στο Πεκίνο πραγματοποιείται το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που πρόκειται να αναδείξει τους νέους ηγέτες της χώρας.




Ο νεαρός άνδρας πέθανε αφού αυτοπυρπολήθηκε σήμερα στις 14:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) στην πόλη Χεζούο στην επαρχία Γκανάν, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.




Σχεδόν 70 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους βουδιστές μοναχοί, έχουν αυτοπυρποληθεί ή έχουν αποπειραθεί να αυτοπυρποληθούν από τις αρχές του Μαρτίου 2011 και οι περισσότεροι έχουν υποκύψει στα τραύματά τους.




Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το πρόσφατο κύμα αυτοπυρπολήσεων συνδέεται με το συνέδριο του ΚΚΚ.




«Οι αυτοπυρπολήσεις έχουν στόχο να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα στη νέα ηγεσία που συμμετέχει στο συνέδριο. Οι νέοι ηγέτες πρέπει να δείξουν ότι έχουν την πολιτική βούληση και τη σύνεση να επιλύσουν το πρόβλημα του Θιβέτ» δήλωσε ο Λομπσάνγκ Τσοεντάκ.