Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως η επόμενη δόση συμφωνήθηκε να μπεί σε ειδικό λογαριασμό και σε δόσεις.

Ο «τσάρος» της Γερμανικής Οικονομίας τόνισε ότι σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος χθες για την Ελλάδα και πως η χώρα μας έχει εκπληρώσει τους όρους της τρόικας και επεσήμανε ότι μένουν ανοιχτά ορισμένα τεχνικά ζητήματα. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο κ.Σόιμπλε υποστήριξε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι υπέρ του να επεκταθεί το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα, είπε ότι η κάτω βουλή της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ (Bundestag) θα ψηφίσει για το ελληνικό πρόγραμμα στις 30 Νοεμβρίου και δήλωσε ότι η επαναγορά θα κοστίσει 10 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, όπως αναφέραμε στο star.gr, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θεωρεί πραγματικό τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με μαρτυρία του Χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον υπουργό. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Γερμανία αποκλείει την μεταβίβαση κερδών της Μπούντεσμπάνκ (Bundesbank) στην Ελλάδα, καθώς και τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων, σε επίπεδο χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας.

Παράλληλα, ο Σόιμπλε τόνισε πως «δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία για το πως θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης των 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2014» και πως «παραμένει ανοιχτό το εάν θα παραταθεί ο στόχος για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο 2022 ή εάν θα παραμείνει στο 2020»

Εν τω μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση της πως μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας.
Σε συνάντησή της κεκλεισμένων των θυρών με Γερμανούς βουλευτές, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως «το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016 μπορεί να καλυφθεί μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως μείωση επιτοκίων και επέκταση του προγράμματος του EFSF».