gioulekas_manitakis_01Ουσιαστική κατάργηση της εντοπιότητας για τους δημοτικούς υπαλλήλους υποκρύπτει η διάταξη Ζ4 του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή και αποτέλεσε αιτία για κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ, αλλά και αντιδράσεων από τους δήμους. >>>

 

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Α’ Θεσσαλονίκης –και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ομάδα Δράσης”, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε ότι υπάρχουν εντονότατες αντιδράσεις από εργαζομένους σε πολλούς Ο.Τ.Α. της χώρας και ζήτησε από τον Υπουργό να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Τόνισε δε την ανάγκη να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις για την επίμαχη διάταξη ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι που αγωνιούν για ενδεχόμενη απώλεια των θέσεων εργασίας τους.

Ο κ.Μανιτάκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γίνουν αμέσως κάποιες προσωρινές μετακινήσεις και όχι απολύσεις προκειμένου να καλυφθούν κενά σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου και, κυρίως, σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ κλπ. Οι μετακινήσεις θα πραγματοποιηθούν, όπως επισήμανε, σε όμορες υπηρεσίες, αφού πρώτα υπάρξει αξιολόγηση των εργαζομένων με βάση την οικογενειακή κατάστασή τους και τα προσόντα που διαθέτουν.

Φυσικά, η μετακίνηση σε όμορες υπηρεσίες, σημαίνει την κατάργηση της εντοπιότητας, αφού, πλέον, ένας κάτοικος του δήμου Θεσσαλονίκης (για παράδειγμα) θα μπορούσε να βρεθεί δημοτικός υπάλληλος στο… δήμο Πυλαίας Χορτιάτη. Κι αν αυτό δε φαίνεται και τόσο σοβαρό, σκεφτείτε τι θα γίνει με τους Καποδιστριακούς δήμους ενός νομού όπου, για παράδειγμα, ο κάτοικος της Χαλάστρας μπορεί, πλέον, να βρεθεί να υπηρετεί στο… Ωραιόκαστο!

Ποιους αφορά η διάταξη

Μόλις ολοκληρωθεί, σε λίγους μήνες, η διαδικασία μετάταξης των υπαλλήλων στους νέους φορείς ή υπηρεσίες, ο κ. Μανιτάκης είπε πως θα αίρεται και το καθεστώς διαθεσιμότητας.

Το Υπουργείο, ήδη, συντάσσει εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζεται ότι η παρούσα ρύθμιση αφορά μόνο στους εργαζομένους με τις ειδικότητες αυτές που αναφέρονται ρητά στην διάταξη και όχι σε παρεμφερείς ειδικότητες και κλάδους. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η διάταξη δεν αφορά στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία και στους εργαζομένους αορίστου χρόνου που προσελήφθησαν πριν την δημιουργία του ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός τόνισε ότι αυτές οι προσωρινές μετακινήσεις δεν θίγουν και δεν αμφισβητούν σε καμία περίπτωση ούτε την μονιμότητα των υπαλλήλων ούτε το κύρος των προσλήψεων όσων εμπίπτουν σε αυτές.

Ο Κ. Γκιουλέκας, νωρίτερα, κατέθεσε και Ερώτηση στην Βουλή, απευθυνόμενος στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία τόνισε την ανάγκη να γίνει πρώτα απ’ όλα πλήρης καταγραφή όλων των κενών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε, αφού διαπιστωθούν οι κενές οργανικές θέσεις, τότε και μόνον τότε να αξιολογηθούν κάποιοι υπεράριθμοι υπάλληλοι από φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου και να δοθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν και να καλύψουν τα διαπιστωθέντα κενά.

Στα… τηλέφωνα Μπουτάρης - Γκιουλέκας

Για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Υπουργό ο Κ.Γκιουλέκας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη.

Ο βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης συναντήθηκε σήμερα και με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και συζήτησαν για το θέμα αυτό, αλλά και γενικότερα για τα οικονομικά των Ο.Τ.Α.

Ο υπουργός Εσωτερικών για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην εντονότατη προσπάθεια που καταβάλλεται να εξευρεθούν πόροι από διάφορες πηγές, ενώ επισήμανε ότι δημιουργούνται νέα ευρηματικά  χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και η ενιαία αρχή προμηθειών ανά Ο.Τ.Α., η δυνατότητα έξυπνων επενδύσεων και η φορολογική αποκέντρωση, ώστε να αποτελέσουν όλα αυτά έναν αναπτυξιακό κινητήριο μοχλό για ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις του Κ. Γκιουλέκα με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.