Ένας ελέφαντας σε ζωολογικό κήπο της Νότιας Κορέας έμαθε να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία και, σύμφωνα με ερευνητές, μπορεί να πει πέντε λέξεις στα κορεατικά: «γεια», «όχι», «κάτσε», «ξάπλωσε» και «καλά». >>>

Τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του κόσμου το βίντεο μιας «στιχομυθίας» του ελέφαντα με τον εκπαιδευτή του, στην οποία ακούγεται να επαναλαμβάνει «καλά». Δείτε το βίντεο:

 

Ο Κόσικ, ένας αρσενικός ασιατικός ελέφαντας, είναι 22 ετών και ζει στο ζωολογικό κήπο Έβερλαντ, νοτίως της Σεούλ. Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα και τα πανεπιστήμια της Βιέννης και της Ιένας, στη Γερμανία, μελέτησαν τις «κραυγές», με τις οποίες υποδέχεται τους εργαζομένους και τους επισκέπτες.

Οι ελέφαντες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χείλη τους για να παράγουν ήχους, όπως οι άνθρωποι, αφού το πάνω χείλος είναι ενσωματωμένο στη μύτη τους σχηματίζοντας την προβοσκίδα. Ο Κόσικ καταφέρνει να παράγει λέξεις σηκώνοντας την προβοσκίδα και βάζοντάς την μες στο στόμα του. Έπειτα με την άκρη της προβοσκίδας του αγγίζει είτε τη γλώσσα είτε τον ουρανίσκο του, ανάλογα με τον ήχο που θέλει να δημιουργήσει.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν είναι βέβαιοι για το πώς ο ελέφαντας έφθασε στο σημείο να «μιλάει». Παρότι είναι σαφές ότι μπορεί να ακούσει και να μιμηθεί τις λέξεις, δεν γνωρίζουν επίσης κατά πόσο τις καταλαβαίνει.

Πιστεύουν πάντως ότι τις έμαθε από τον - επί 19 χρόνια εκπαιδευτή του- Κιμ Γιονγκ - Γκαπ. «Οι μοναδικοί κοινωνικοί δεσμοί που είχε συνάψει ο Κόσικ ήταν με τον εκπαιδευτή του και πιστεύουμε ότι έμαθε και μιμήθηκε τις λέξεις προκειμένου να αναπτύξει δεσμούς και εμπιστοσύνη με τον Κιμ», λέει ο κτηνίατρος Ο Σουκ - Χουν, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

«Τον Κόσικ τον έχω σαν μωρό μου γιατί τον εκπαιδεύω απ' όταν ήρθε εδώ», δήλωσε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ - Γκαπ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κοιμόμουν σε έναν υπνόσακο κοντά του επί ένα μήνα, όταν πρωτοάρχισα να τον εκπαιδεύω και γι' αυτό ήρθαμε τόσο κοντά που τελικά άρχισε να μιμείται τη φωνή μου.»