Αυτό το σαββατοκύριακο ο ουρανός θα βρέξει αστέρια καθώς ήρθε η ετήσια Βροχή των Λεοντιδών.


Κάθε χρόνο γύρω στις 17 Νοεμβρίου, δεκάδες φωτεινά πεφταστέρια στολίζουν τον ουρανό κάθε ώρα. Τα σωματιδία φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμού του Λέοντα, γι’ αυτό και το φαινόμενο ονομάζεται «η Βροχή των Λεοντιδών».

Τα σωματίδια είναι κομμάτια που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης Τεμπλ – Τατ, τα οποία κατά την διέλευσή τους από τη Γη, αφήνουν πίσω τους διάφορα μικρά σωματίδια σκόνης, τα οποία είναι σχετικά μαζεμένα σε ομάδες και τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης.

Όταν η Γη συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων τα έλκει και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας με μεγάλη ταχύτητα, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα χίλια μετέωρα την ώρα, οπότε εύλογα μιλάμε για «καταιγίδα διαττόντων».

Φυσικά από αυτά τα μετέωρα δεν καταφέρνει κανένα να φτάσει στην επιφάνεια της Γης γιατί είναι μικρότερα και από κόκκους άμμου.

Η μεγαλύτερη Καταιγίδα Διαττόντων που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν η Καταιγίδα των Λεοντιδών στις 12 προς 13η Νοεμβρίου του 1833 όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα, που διήρκεσαν επί ώρες. Τα επόμενα χρόνια χάθηκαν τα ίχνη του κομήτη Τέμπλ-Τάτλ και θεωρήθηκε ότι είχε μάλλον διαλυθεί μέχρις ότου ξανανακαλύφτηκε και πάλι το 1965 όταν προσπέρασε τη τροχιά της Γης σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη απ'αυτήν της Σελήνης.

Κάθε ημέρα πάνω από 100 τόνοι λεπτής διαστημικής σκόνης πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Γης χωρίς καν να το καταλάβουμε.