Η Τουρκία τιμά σήμερα τον Μουσταφά Κεμάλ, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.


Ο Κεμάλ γεννήθηκε στο χωριό Χρυσαυγή του δήμου Λαγκαδά το 1881. Το επώνυμο της οικογένειας ήταν Cakirogullari. Πατέρας του Κεμάλ ήταν ο Mehmet Resat Bey, γνωστός με το ψευδώνυμο Mamo. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ayse. O πατέρας του ήταν μέλος της Teskilat-I Mahsusa, της μυστικής υπηρεσίας που αργότερα ονομάστηκε ΜΙΤ.

Παρά τις αντιδράσεις της καταπιεστικής μητέρας του, που ήθελε να τον δει ιερωμένο, ο νεαρός Κεμάλ άρχισε τη στρατιωτική παιδεία του από την ηλικία των 12 ετών, φοιτώντας σε ειδική προπαρασκευαστική σχολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία στεγαζόταν στο σημερινό κεντρικό κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία, ο νεαρός δόκιμος, παρότι διήγε άσωτη και προκλητική ζωή, ασυμβίβαστη για μουσουλμάνο στρατιωτικό, ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του στο Μοναστήρι και την Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα ήχησαν οι σειρήνες στην Τουρκία, την ώρα του θανάτου του πρώτου προέδρου και ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ, κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ στην Άγκυρα, ενώ αντιπροσωπεία τούρκων αξιωματούχων κατέθεσαν λουλούδια στο κρεβάτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο Κεμάλ Ατατούρκ, στο παλάτι του Ντολμάν Μπακτσέ, στην Κωνσταντινούπολη.