Σήμερα ο Μίλο Τζουκάνοβιτς πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και επιστρέφει στην θέση του πρωθυπουργού τον οποίο είχε εγκαταλείψει το 2010.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς είναι επικεφαλής του συνασπισμού «Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο», ο οποίος μαζί με τα κόμματα των μειονοτήτων έχει την πλειοψηφία στη Βουλή της χώρας.

Εφ' όσον εκλεγεί και πάλι πρωθυπουργός, θα είναι η έκτη φορά που θα τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων διετέλεσε μία φορά και πρόεδρος της χώρας.
Ο αρχηγός του DPS έως τώρα δύο φορές αποσύρθηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα, αλλά και τις δύο φορές η αποχώρηση είχε διάρκεια μόνον δύο χρόνων και στη συνέχεια επέστρεφε στο πρωθυπουργικό θώκο.

Μετά τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2006, ο κ. Τζουκάνοβιτς άφησε την πρωθυπουργία στο Ζέλικο Στουράνοβιτς, αλλά στις 29 Φεβρουαρίου του 2008 επανήλθε στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας.

Το Δεκέμβριο του 2010 εγκατέλειψε και πάλι το αξίωμα του πρωθυπουργού και τον διαδέχθηκε ο Ίγκορ Λούκσιτς.
«Η πρόταση για ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Τζουκάνοβιτς θα σταλεί στη Βουλή και πιστεύω ότι σύντομα θα οριστεί ημερομηνία της συνεδρίασης για την έγκρισή της», τόνισε ο κ. Βουγιάνοβιτς. Τον κ. Τζουκάνοβιτς πρότεινε εντολοδόχο πρωθυπουργό το προεδρείο του DPS.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο κ. Βουγιάνοβιτς είπε ότι συμφωνεί με τη θέση ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης και εξήρε το έργο του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού, Ίγκορ Λούκσιτς υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Μαυροβουνίου.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ράνκο Κριβοκάπιτς, που συνεργάζεται όλα αυτά τα χρόνια με το DPS τόνισε μετά από τις διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι τεχνοκράτης, αλλά πολιτική προσωπικότητα.

Όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, ο κ. Κριβοκάπιτς απάντησε: «Κάποιος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα». Ωστόσο είπε ότι φυσικά μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Τζουκάνοβιτς.

«Δεν επιστρέφει ο Τζουκάνοβιτς επειδή έχει ανάγκη να επιβεβαιωθεί και πάλι ως πρωθυπουργός, αλλά επειδή η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει να επιλέξουμε τον καλύτερο» υπογράμμισε ο κ. Κριβοκάπιτς.

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1962 στην πόλη Νίκσιτς του Μαυροβουνίου. Σπούδασε στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ποντγκόριτσας. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο. Το 1998 εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών.

Πρώτη φορά εξελέγη πρωθυπουργός στις 15 Φεβρουαρίου του 1991, όταν γιόρταζε τα 29α γενέθλιά του.
Ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στην Ευρώπη και εξελέγη στον πρωθυπουργικό θώκο για τρεις συνεχόμενες θητείες. Το 1997 αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές και ανέλαβε καθήκοντα προέδρου τον Ιανουάριο του 1998.