damaskinos_kideia_20121107_01Χιλιάδες πιστοί προσέρχονται στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για να ασπαστούν τη σορό του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού, που από χθες το μεσημέρι έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. >>>

Ο μακαριστός έκλεισε τα μάτια του στο νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με καρδιακή, αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο, στις 2 μ.μ., προεξάρχοντος του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν και οι υπηρεσίες στην Κομοτηνή θα κλείσουν στις 12 το μεσημέρι.

Σημειώνεται πως η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης τελεί ήδη από χθες σε τριήμερο πένθος και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ ο ενταφιασμός του μητροπολίτη θα γίνει στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμφωνα με επιθυμία του ιδίου.

Σε ψήφισμά του με αφορμή την εκδημία του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού, ο δήμος Κομοτηνής εκφράζει -μεταξύ άλλων - μεγάλη συγκίνηση και βαθειά θλίψη για την απώλεια τονίζοντας ότι ο μακαριστός μητροπολίτης υπήρξε προστάτης στους αγώνες της περιοχής για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της και τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών για το νομό.

Από την πλευρά του, ο δήμος Μαρωνείας -Σαπών, σε ψήφισμά του, αναφέρεται στην αταλάντευτη προσήλωση του μακαριστού μητροπολίτη Δαμασκηνού στα δόγματα της Ορθοδοξίας υπογραμμίζοντας ότι "υπηρέτησε τον τόπο και τους συνανθρώπους του με απαράμιλλη και θεόπνευση αγάπη".

Αντί στεφάνου ο δήμος Μαρωνείας -Σαπών αποφάσισε να καταθέσει το ποσό των 500 ευρώ υπέρ του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων Παίδων Κομοτηνής.