Την δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων και ένα σύστημα που θα μπορούσε να μειώσει τις κλοπές κινητών τηλεφώνων δημιουργούν δύο εταιρείες στην Αμερική.

Αυτό σκοπεύουν να το επιτύχουν «μπλοκάροντας» το ίδιο το κινητό τηλέφωνο και όχι μόνο την SIM και είναι μέρος του σχεδίου της δημιουργίας μιας μεγαλύτερης κρατικής βάσης δεδομένων η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει κάποια στιγμή στο επόμενο έτος.

Η βάση θα περιέχει στοιχεία και πληροφορίες για όλα τα τηλέφωνα που εκλάπησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το αναγνωριστικό κωδικό «ΙΜΕΙ». Μέχρι στιγμής η κάθε εταιρεία μπορούσε απλά να αχρηστεύσει την κάρτα SIM ενός κλεμμένου κινητού, ο κλέφτης όμως μπορούσε εύκολα να αλλάξει SIM και να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί κανονικά.

Με το νέο σύστημα και χρησιμοποιώντας την βάση δεδομένων, οι εταιρείες θα μπορούν να καταγράφουν και να μπλοκάρουν το αναγνωριστικό IMEI τις συσκευής, καθιστώντας αδύνατη την σύνδεση του σε οποιοδήποτε δίκτυο της χώρας. Έτσι οι εγκληματίες δεν θα μπορούν ούτε να πουλήσουν, ούτε καν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τα κινητά, κάτι που οι εταιρείες ελπίζουν πως θα οδηγήσει στην μείωση των κλοπών.

Ήδη η AT&T και η T-Mobile έχουν δημιουργήσει μια κοινή βάση δεδομένων, ενώ σύντομα η Sprint και η Verizon αναμένεται να κάνουν το ίδιο. Μέχρι το τέλος του 2013 όλες οι βάσεις δεδομένων θα ενοποιηθούν, μαζί με μικρότερους παρόχους, ενώ θα συγχωνευθούν και με την διεθνή βάση δεδομένων της GSMA ώστε να μπορούν να αποτρέπουν την εισαγωγή ή εξαγωγή κλεμμένων κινητών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια εταιρεία ασφαλείας, υπολογίζεται ότι το κόστος από τις κλοπές κινητών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αγγίξει τα 30 δισεκατομμύρια φέτος, γεγονός που κάνει το νέο σύστημα ιδιαίτερα επιθυμητό για τις εταιρείες κινητής αλλά και για τους καταναλωτές.