"Οι μειώσεις των δημοτικών τελών τις οποίες εισηγήθηκε η διοίκηση για το 2013 είναι πλαστές καθώς έπρεπε ήδη να ισχύουν από το 2012". Αυτό υποστηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη".  >>>


Όπως εξηξεί ο κ. Μάτης, οι μειώσεις που εξήγγειλε η διοίκηση του δήμου "γίνονται με την επίκληση της μείωσης του μισθολογικού κόστους, δηλαδή την κατάργηση του ύψους 5 εκ. ευρώ ετησίως επιδόματος κίνησης στους εργαζομένους, το οποίο όμως δεν έχει καταβληθεί το 2012, διότι έπαυσε να καταβάλλεται από 1/11/2011.
Επειδή τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, δηλαδή οι δήμοι εισπράττουν για να κάνουν συγκεκριμένες δαπάνες για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει αμέσως να επιστρέψει στους δημότες τα 5 εκ. που το 2012 εισπράττει για να καταβάλλει το επίδομα κίνησης, το οποίο όμως δεν υφίσταται ως δαπάνη πλέον"!
Σύμφωνα με τον κ. Μάτη, οι εφετινές μειώσεις "είναι προφανές ότι είναι πρόχειρες και ευνοούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα η εξομοίωση της περυσινής πρώτης και δεύτερης ζώνης έχει ως αποτέλεσμα: Οι κάτοικοι της πρώην α Ζώνης (για παράδειγμα της λεωφόρου Νίκης) να έχουν μείωση 17% ανά τετραγωνικό, από 2,70 σε 2,24 Οι κάτοικοι της πρώην β Ζώνης (πχ της Ολυμπιάδος) να έχουν μείωση 0,75% ανά τετραγωνικό, (από 2,26 σε 2,24). Ενώ σουπερ μάρκετ και εστιατόρια της Τριανδρίας θα πληρώνουν το 2013 από 3,67 ευρώ ανά τετραγωνικό πέρυσι σε 3,62 εφέτος"...
Όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη", "η Θεσσαλονίκη θέλει άλλη λογική, κυρίως λογική, για να γίνει μία πόλη για μας"!