Πρόκειται για τα τελευταίας τεχνολογίας μεταλλικά σώματα υπέρυθρης θέρμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που πλέον πωλείται στο 1,40 ευρώ το λίτρο, πολλοί καταναλωτές άρχισαν να ψάχνουν, να δοκιμάζουν, αλλά και να πειραματίζονται με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης προκειμένου να μειώσουν το δυσβάσταχτο κόστος. Κατά τη διάρκεια του περσινού σκληρού χειμώνα, που χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες που κράτησαν πολλούς μήνες, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να ζεστάνουν το... κοκαλάκι τους αγοράζοντας ξυλόσομπες ή μετατρέποντας τα παραδοσιακά τζάκια τους σε ενεργειακά. Ωστόσο, το κόστος αγοράς μιας σύγχρονης ξυλόσομπας με ικανοποιητική απόδοση αλλά και η μετατροπή ενός απλού τζακιού σε ενεργειακό, με την προσθήκη ειδικής «κασέτας» στο εσωτερικό του, αποδείχτηκαν αρκετά δαπανηρές λύσεις με υψηλό κόστος, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμη και τα 5.000 ευρώ!

Μία από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικές μεθόδους κεντρικής θέρμανσης, που τους τελευταίους μήνες κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ελληνική αγορά, είναι η υπέρυθρη θέρμανση που χρησιμοποιείται για περισσότερο από δέκα χρόνια σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Αυστρία. Ποιος είναι όμως ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος και ποια τα οικονομικά οφέλη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης; Η υπέρυθρη θέρμανση είναι μια επαναστατική μέθο [Αντίθετα από τα καλοριφέρ που θερμαίνουν τον αέρα, το σύστημα ζεσταίνει απευθείας τους τοίχους και τα έπιπλα του χώρου.] οδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα, που ζεσταίνει τον χώρο με υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία, η οποία εκπέμπεται από πάνελ που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Τα ειδικά κατασκευασμένα πάνελ, η ισχύς των οποίων ξεκινάει από 500 Watt για μικρά δωμάτια και φτάνει μέχρι τα 1500 Watt για μεγαλύτερους χώρους, τοποθετούνται πάνω σε τοίχους ή ακόμη και πάνω σε παλέτες ζωγραφικής, προκειμένου να μετακινούνται σε όλο το σπίτι.

Στη συνέχεια συνδέονται στην πρίζα και αρχίζουν να παράγουν θερμότητα ζεσταίνοντας τον χώρο όπως ακριβώς και ο ήλιος. Αυτό σημαίνει πως σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σώματα των καλοριφέρ, που θερμαίνουν τον αέρα, τα συγκεκριμένα συστήματα ζεσταίνουν απευθείας τους τοίχους και τα έπιπλα του χώρου, χωρίς να ξηραίνουν τον αέρα και καταπολεμώντας την υγρασία. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στην «Espresso» ο Βλάσης Ανδρουλάκης από το τμήμα πωλήσεων γνωστής εταιρείας που παράγει τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης «Heat Wave», η οικονομία σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 70%, αφού για δέκα ώρες συνεχούς λειτουργίας του θερμαντικού σώματος καταναλώνεται ρεύμα αξίας 0,80 ευρώ!

«Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι ιδανικά για όσους δεν έχουν αυτόνομη θέρμανση, όπως συμβαίνει με πολλούς ενοίκους πολυκατοικιών» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Είναι ένας τρόπος στοχευόμενης θέρμανσης, που θερμαίνει κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Η ζέστη που δίνει αυτό το σύστημα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα, τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα όσο και την οικονομία. Η εμβέλεια εκπομπής της θερμότητας του κάθε πάνελ είναι τα τέσσερα μέτρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα μοντέλα διαφορετικής ισχύος (Watt), ικανά να καλύψουν χώρους από 8 μέχρι 22 τ.μ. Το πόσα Watt θα επιλέξει ο κάθε πελάτης εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα, α [ πό την παλαιότητα του σπιτιού, από τη μόνωση, αλλά και από την τοποθεσία όπου βρίσκεται. Για παράδειγμα, έχουμε έναν χώρο 15 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας και έναν με τα ίδια τετραγωνικά στα βόρεια προάστια, όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Στον δεύτερο χώρο θα πρέπει να επιλέξουμε ένα πάνελ περισσότερων Watt για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».


Κατανάλωση 0,80 ευρώ για δέκα ώρες!

Αναφορικά με την οικονομία που επιτυγχάνει ο καταναλωτής, ο Βλάσης Ανδρουλάκης της εταιρείας Veta λέει χαρακτηριστικά: «Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης λειτουργούν με ρεύμα, και το ρεύμα είναι φθηνό. Ενα πάνελ 1.000 Watt καίει ακριβώς 1.000 Watt. Οπότε, για δέκα ώρες θέρμανσης θα καταναλώσουμε πολύ λιγότερο από ένα ευρώ ρεύμα! Επιπλέον, αν χρησιμοποιήσουμε θερμοστάτη ή αν έχουμε νυχτερινό ρεύμα μπορούμε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη οικονομία. Με λίγα λόγια, αυτό που λέμε “0,80 ευρώ για δέκα ώρες” είναι το μέγιστο που μπορούμε να καταναλώσουμε για ένα πάνελ! Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν το σύστημα λειτουργεί τέσσερις έως έξι ώρες τη μέρα, τότε υπερκαλύπτονται οι ανάγκες του χώρου για θέρμανση. Αν το έχουμε αναμμένο δέκα ώρες, τότε θα έχουμε πάρα πολύ ζέστη, ίσως και υπερβολική».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, για να ζεσταθεί ένα σπίτι 100 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα πάνελ, ένα σε κάθε υπνοδωμάτιο και δύο στο σαλόνι που συνήθως είναι μεγαλύτερου εμβαδού. «Ο κάθε χώρος χρειάζεται το δικό του πάνελ» μας λέει ο ίδιος και τονίζει: «Πολλοί πελάτες αγοράζουν πάνελ ακόμη και αν έχουν θέρμανση με πετρέλαιο. Ετσι ανάβουν το καλοριφέρ πολύ λιγότερες ώρες και τις υπόλοιπες χρησιμοποιούν υπέρυθρη θέρμανση. Ωστόσο, τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι ιδανικά για κεντρική θέρμανση, ειδικά σε καινούργια σπίτια όπου υπάρχει καλήμόνωση».

Ποια είναι όμως η ανταπόκριση του κόσμου και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι πωλήσεις των σωμάτων υπέρυθρης θέρμανσης λίγο πριν από την είσοδο του χειμώνα; «Η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μεγάλη» παραδέχεται ο κ. Ανδρουλάκης και επισημαίνει: «Υπάρχει κόσμος που διατηρεί αμφιβολίες ως προς την απόδοση των πάνελ. Ετσι, επικρατεί η τάση της δοκιμής. Οι περισσότεροι αγοράζουν ένα πάνελ προκειμένου να διαπιστώσουν τις πραγματικές του δυνατότητες. Στη συνέχεια όμως επανέρχονται για να πάρουν περισσότερα. Τόσα χρόνια, όλοι είχαν βολευτεί με το πετρέλαιο που ήταν φθηνό ενώ δεν υπήρχε η ανάγκη για νέες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Στην Αυστρία, ο κόσμος χρησιμοποιεί πάνελ για πάνω από δέκα χρόνια. Στην Ελλάδα ήρθε μόλις πριν ένα χρόνο όταν η εταιρεία μας άρχισε να παράγει το σύστημα. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι πωλήσεις κινούνται σε πάρα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Μια δοκιμή είναι ικανή για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους. Επίσης, ο κόσμος θα πρέπει να είναι προσεκτικός γιατί κυκλοφορούν πολλά κινέζικα προϊόντα, αμφιβόλου ποιότητας και απόδοσης».

Από 260 έως 550 ευρώ το κόστος του σώματος

Η εγκατάσταση ενός πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι πολύ απλή και δεν διαφέρει σε τίποτα με αυτήν ενός κλιματιστικού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει μια πρίζα κοντά στο μέρος όπου θα τοποθετηθεί ο πίνακας. Για ένα πάνελ ισχύος 500 Watt, που ζεσταίνει χώρους έως 8 τ.μ., οι τιμές ξεκινούν από τα 260 ευρώ, για 750 Watt που ζεσταίνουν χώρους από 9 έως 12 τ.μ. από 340 ευρώ, για 1.000 Watt που καλύπτουν χώρους από 13 έως 17 τ.μ. από 390 ευρώ και για τα μεγάλα πάνελ των 1.500 Watt που είναι ιδανικά για χώρους από 18 έως 22 τ.μ. από 550 ευρώ. Επιπλέον, αν ο πελάτης θέλει να διακοσμήσει το θερμαντικό του σώμα με μια φωτογραφία της αρεσκείας του, μπορεί να το κάνει με το επιπλέον κόστος της τάξης των 50 ευρώ.