Ο υπαίτιος είναι ο καιρός απαντούν οι γιατροί και συστήνουν προσοχή.

Μπορεί να διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων δέχονται συχνά ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Οπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες, η παρατεταμένη έξαρση στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, φαινόμενο που παρουσιάζεται κατά τους θερινούς μήνες, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό ακριβώς στην παράταση της καλοκαιρίας:

«Ακόμη υπάρχουν γαστρεντερίτιδες, παρ’ ότι είναι ένα νόσημα που χαρακτηρίζει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες» δήλωσε στην «Espresso» η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν διανύουμε περίοδο υψηλής μεταδοτικότητας της νόσου. Τόνισε ωστόσο πως τόσο τον μήνα που διανύουμε όσο και τους επόμενους μήνες αναμένονται αρκετά κρούσματα ιογενών εμετών που οφείλονται σε μία ειδική κατηγορία ιών, τους νοροϊούς: «Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουμε να έχουμε περισσότερο αυτή την εικόνα. Δηλαδή κυρίως μέτριο πυρετό ή καθόλου πυρετό με εμέτους, οι οποίοι μπορεί να συνοδεύονται από διάρροιες».

Αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας κατά το προηγούμενο δίμηνο κατέγραψε ο διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας Μάριος Ανδρέου, ο οποίος επέστησε την προσοχή στην εκδήλωση της νόσου στο μέλλον. «Σαφέστατα τους δύο προηγούμενους μήνες είχαμε γαστρεντερίτιδες από διάφορους ιούς, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μικρή ύφεση. Βέβαια δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν θα υπάρξξει και δεύτερο κύμα έξαρσης, που μπορεί να έρθει ύστερα από λίγο καιρό».

Οπως επισήμανε, τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως να μη μιλάμε για έξαρση, καταγράφεται ωστόσο αύξηση της τάξης του 40-50% στις γαστρεντερίτιδες που προκαλούνται από ομάδα βακτηρίων με την ονομασία σιγκέλλα. Τα συμπτώματα του συγκεκριμένου βακτηρίου είναι η διάρροια και οι έμετοι. «Μέσα στο 2012 είχαμε περίπου εκατό περιστατικά, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 40-50% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ τα κρούσματα καταγράφηκαν κυρίως στη δυτική Αττική» σημείωσε ο κ. Τσάκρης συμπληρώνοντας ότι βασική αιτία για την εκδήλωση της νόσου είναι οι πλημμελείς συνθήκες ατομικής υγιεινής.


Τι θα πρέπει να προσέχουμε

Διάρροια, έμετοι, πόνοι στην κοιλιά, πυρετός και πονοκέφαλος είναι συνήθως τα συμπτώματα που προϊδεάζουν για γαστρεντερίτιδα. Ωστόσο οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι οι ήπιας μορφής γαστρεντερίτιδες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ολιγοήμερη κατ’ οίκον νοσηλεία. Παράλληλα στο… στόχαστρο της γαστρεντερίτιδας συνήθως μπαίνουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κυρίως τα παιδιά. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να αποφεύγονται η κοινή χρήση σκευών φαγητού, ποτηριών και πιάτων, η στενή επαφή με άτομα που έχουν τον ιό και οι χώροι συγχρωτισμού, είτε πρόκειται για παιδότοπους είτε για χώρους όπου συγκεντρώνονται όχι μόνο παιδιά αλλά και ενήλικοι - και μάλιστα καπνίζοντες. Παράλληλα συνιστάται το καλό πλύσιμο των χεριών, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και ξεχωριστές πετσέτες στο μπάνιο.