Δημιουργία ιών, υποκλοπή δεδομένων από δίκτυα, «σπάσιμο» passwords. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μαθήματα που διδάσκονται οι φοιτητές της σχολής cyber κατασκοπίας.

Το Πανεπιστήμιο Τούλσα προσφέρει πρόγραμμα διετούς φοίτησης πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και δυνατότητα επαγγελματικής απορρόφησης. Το 85% των αποφοίτων του ελάχιστα διαφημισμένου προγράμματος σπουδών «Cyber Corps» απορροφάται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) ή τη CIA, που οι φοιτητές συνηθίζουν να τις αποκαλούν «αδελφότητες».

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 1998 για λογαριασμό του Ινστιτούτου Ασφάλειας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Τούλσα από τον Ινδό μετανάστη στις ΗΠΑ Σπιτζίτ Σενόι, ο οποίος εξακολουθεί να είναι επικεφαλής των μαθημάτων. Οπως εξηγεί, οι φοιτητές διδάσκονται τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό κομμάτι της δουλειάς, με καθένα φοιτητή να κάνει πρακτική άσκηση στα εργαστήρια της αστυνομίας πάνω στην ανάκτηση δεδομένων (που μπορεί να αποτελούν στοιχεία) από ψηφιακές συσκευές. «Τους πετάω στα βαθιά και γίνονται ατρόμητοι» εξήγησε ο Σενόι στους «Los Angeles Times» επισημαίνοντας ότι τα 2/3 των αποφοίτων γίνονται «Cyber Ninjas», αποκτούν δηλαδή μία επιπλέον διάκριση μαζί με το πτυχίο τους, που τους αναγνωρίζει ως ειδήμονες.

Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους αφορά τη συγκέντρωση στοιχείων για κυκλώματα παιδοφιλίας, με αρκετούς φοιτητές να παριστάνουν τα δολώματα στο Διαδίκτυο για να προσελκύουν τους παιδόφιλους στα δίχτυα τους. Το 2003 μάλιστα οι φοιτητές της σχολής συνέβαλαν στην επίλυση τριπλού φονικού υποκλέπτοντας λογαριασμούς e-mail που συνέδεαν τον δολοφόνο με τα θύματά του. Σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες ανέπτυξαν και νέες τεχνικές ανάκτησης δεδομένων από χαλασμένα smartphones, συσκευές GPS και άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Δεν είναι τυχαίο επομένως το γεγονός ότι τον Μάιο αναγνωρίστηκε ως ένα από τα τέσσερα πρότυπα κέντρα στον τομέα των cyber επιχειρήσεων στη χώρα.