loufakis_seve_economist_20121111_01Στο πρόβλημα της ρευστότητας που προέρχεται «τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό», αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με τίτλο «Credit Risk Management for Banking and Business. Finding liquidity» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. >>>

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ για το εσωτερικό, η κύρια αιτία είναι η αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν πλέον πιστώσεις και όπου αυτές δίνονται, να δίνονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, που σε άλλες εποχές θα χαρακτηρίζονταν τοκογλυφικά, δημιουργώντας πρόβλημα στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας και ελπίζουμε άμεσα να συμβεί επιτέλους η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε σε ένα βάθος χρόνου, το τραπεζικό σύστημα να ξαναρχίσει να λειτουργεί», είπε ο κ. Λουφάκης.

Το δεύτερο μέρος του προβλήματος, όπως είπε ο ίδιος, προέρχεται από το εξωτερικό και συνδέεται άμεσα με το ρίσκο της χώρας.

«Είναι γνωστό ότι οι πιστώσεις που λαμβάνουν ελληνικές επιχειρήσεις από τους ξένους προμηθευτές τους έχουν δραματικά μειωθεί και σε πλήθος περιπτώσεων μηδενισθεί, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου και εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές», τόνισε.

Όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Λουφάκης είπε ότι η χώρα μας έχει καταντήσει από τους λιγότερο ελκυστικούς προορισμούς λόγω ρίσκου. «Ωστόσο, η συνεχής διεθνής δυσφήμιση της χώρας μας τα τρία τελευταία χρόνια δημιούργησε έναν φαύλο αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο κακών ειδήσεων, αναλύσεων και φόβου που σκοτώνουν την οικονομία μας. Και αυτόν πρέπει να παλέψουμε», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου.

«Εφόσον πέρασε ο προϋπολογισμός και ψηφίστηκαν τα επώδυνα πλην αναγκαία μέτρα, πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις για να ανατραπεί η τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται», τονίζει ο ΣΕΒΕ και ζητά την αποκατάσταση ρευστότητας, την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου και την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.