Επιστήμονες συνδέουν την νέα δίαιτα των σταρ χωρίς γλουτένη με έλλειψη θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, αύξηση βάρους και υψηλούς δείκτες χοληστερόλης.

Μπορεί η υπερβολικά αδύνατη Βικτόρια Μπέκαμ να φέρεται να διατηρεί τη γραμμή της ακολουθώντας αυστηρά μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Μπορεί η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Μάιλι Σάιρους να δηλώνουν φαν της δίαιτας χωρίς ψωμί και ζυμαρικά. Ομως, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η εν λόγω δίαιτα μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού λίπους. Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που υπάρχει στα σιτηρά, όπως το κριθάρι, στο σιτάρι και η σίκαλη, γεγονός που καθιστά απαγορευτικά προς κατανάλωση προϊόντα από αλεύρι, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη ακολουθείται απ’ όσους πάσχουν από δυσανεξία σε αυτήν, όμως το τελευταίο διάστημα αποδεικνύεται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή διατροφής για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την υγεία τους.

Ωστόσο, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι το 38% των ασθενών με κοιλιοκάκη, που ακολουθεί διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο, ενώ μόλις το 56% εξ αυτών έχει φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και Σουηδοί επιστήμονες, μελετώντας την πορεία της υγείας ασθενών με κοιλιοκάκη, που ακολουθούσαν τη δίαιτα χωρίς γλουτένη για διάστημα δέκα ετών, ανακάλυψαν ότι τουλάχιστον οι μισοί εξ αυτών παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών αύξησε σημαντικά το βάρος του και παρουσίασε υψηλούς δείκτες χοληστερόλης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή για λόγους υγείας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί τόσο στην καταμέτρηση θερμίδων όσο και στην περιεκτικότητα των προϊόντων που καταναλώνουν σε λιπαρά, προκειμένου να μην πάρουν βάρος. Σε ό,τι αφορά την επιλογή της συγκεκριμένης διατροφής για απώλεια βάρους, η δημοσιοποίηση των νέων ερευνών αναμένεται να προκαλέσει σίγουρα αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των διατροφολόγων.''