Έναν τάφο ηλικίας 4.500 ετών που ανήκει σε φαραωνική πριγκίπισσα αποκάλυψαν πρόσφατα Τσέχοι αρχαιολόγοι στο Αμπουσίρ. >>>

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αρχαιοτήτων Mohammed Ibrahim, στον προθάλαμο του τάφου της πριγκίπισσας βρίσκονται τέσσερις ασβεστολιθικές στήλες που φέρουν επιγραφές με ιερογλυφικά, στις οποίες δηλώνεται το όνομά της, Shert Nebti, και ότι ήταν κόρη του βασιλιά Men Salbo. Επίσης έχει αποκαλυφθεί ένας προθάλαμος που περιέχει τις σαρκοφάγους τεσσάρων αξιωματούχων της 5ης Δυναστείας και αγάλματα ανδρών, γυναικών και ενός παιδιού.
«Είναι η κόρη του βασιλιά, αλλά μόνο ο τάφος της βρίσκεται εκεί, περιτριγυρισμένος από τέσσερις αξιωματούχους, επομένως το ερώτημα είναι αν θα ανακαλύψουμε άλλους τάφους γύρω από τον δικό της στο προσεχές μέλλον. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον πατέρα της, τον βασιλιά, ή τη μητέρα της, αλλά ελπίζουμε ότι μελλοντικές ανακαλύψεις θα απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα», δήλωσε ο Mohammed El-Bialy, επικεφαλής του τμήματος Αιγυπτιακών και Ελληνορωμαϊκών Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
«Οι ανακαλύψεις στο Αμπουσίρ συνεχίζονται», δήλωσε ο El-Bialy, προσθέτοντας ότι η ανασκαφή βρίσκεται σε «πολύ πρώιμο στάδιο» και ότι ο χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό.
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη θέση προέρχονται από το Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας της Τσεχίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας.
__________________________________________________________________
από το http://www.archaiologia.gr