10F1XR5STILIΟι αυξημένες ενδοκυβερνητικές τριβές το τελευταίο διάστημα, οδηγούν αναπόφευκτα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, αν και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα γίνει, σε νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. >>>

Οι ισορροπίες στην κυβέρνηση είναι εύθραυστες και πλέον καθημερινά αποδεικνύεται ότι υπάρχει, όχι μόνο πρόβλημα συνοχής, αλλά και λειτουργίας.

Το νέο επεισόδιο που ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην κυβέρνηση ήταν η προχθεσινή κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, που διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση στο θέμα της ιθαγένειας, ενώ άσκησε οξεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, χωρίς να τον κατονομάσει.

Για το νέο κρούσμα ενημερώθηκε προχθές το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μάλτα, όπου βρέθηκε για ειδική συνεδρίαση του ΕΛΚ και για συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του Λώρενς Γκόνζι.

Παρά την ενόχληση που υπάρχει με τον κ. Ρουπακιώτη, καθώς και πρόσφατα είχε δημιουργήσει ενδοκυβερνητική κρίση και χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη να τον μεταπείσει να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα, η περίπτωσή του δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Συνέπεια τούτου είναι να δοθεί λύση με τον ανασχηματισμό, οπότε και θεωρείται βέβαιη η αντικατάστασή του.

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός επιχειρούσε από την Μάλτα να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους, χωρίς προβλήματα, η νέα συμφωνία για την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών του ΕΛΚ, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να αλλάξει το κλίμα για τη χώρα μας κυρίως στις αντιπροσωπείες των χωρών που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την ελληνική προσπάθεια, όπως η Σλοβενία, η Εσθονία, ακόμα και η ίδια η Μάλτα.

«Η Ελλάδα τηρεί και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να τερματιστεί η κρίση», είπε και προέβλεψε, αρκετά αισιόδοξος, ότι το 2013 θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της χώρας, εφόσον βεβαίως εφαρμοστεί πλήρως το μνημόνιο.

Η κρίσιμη εβδομάδα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, που ετοιμάζεται για επισκέψεις σε Κατάρ, Κίνα και Ρωσία με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη την ερχόμενη εβδομάδα και είναι αισιόδοξος για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, ενώ αναμένει μια ευνοϊκή ρύθμιση του συνολικού δημοσίου χρέους.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη θα κλείσει οριστικά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης παράλληλα με την επιμήκυνση και αναμένουν να υπάρξει συμφωνία των 17 κρατών – μελών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.

Φόβοι κοινωνικής έκρηξης

Εξάλλου, τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατά των γερμανών αξιωματούχων, δημιουργούν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, μπροστά στην πιθανότητα μιας γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης, Προχθές μάλιστα, σήμανε συναγερμός καθώς ο πρωθυπουργός δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθεί αντιγερμανικό κλίμα.

Ο Αντ. Σαμαράς ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή για τα τεκταινόμενα στη Θεσσαλονίκη και έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη, που συνόδευε τον υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ, να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να μη δημιουργηθεί ελληνογερμανικό διπλωματικό επεισόδιο.

Μετά από τις απαραίτητες συνεννοήσεις, τόσο ο κ. Φούχτελ, όσο και ο Γερμανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη έκαναν διορθωτικές δηλώσεις διευκρινίζοντας ότι δεν μιλούν για μαζικές απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο και αναφέρθηκαν στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

Όμως, παρά τις κινήσεις κατευνασμού, δεν ήχησε ευχάριστα στο πρωθυπουργικό επιτελείο και η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να αναφερθεί στα επεισόδια που προβλήθηκαν από όλα τα γερμανικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον Γάλλο ομόλογό της, Ζαν-Μαρκ Ερό. Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η βία δεν αποτελεί λύση και επανέλαβε την ανάγκη να ολοκληρωθεί και να συζητηθεί η έκθεση της τρόικας.


Το κείμενο έχει επιμεληθεί ο Δανιήλ Παπαδανιήλ για τον Τύπο Θεσσαλονίκης