Μια τριμελής ομάδα θα επιβλέπει την μετάταξη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες.

«Καμία μετακίνηση δεν θα είναι ρουσφετολογική. Θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, ένας από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ένας από το υπουργείο Oικονομικών» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συμπληρώνοντας ότι ο στόχος με τις μετακινήσεις είναι διπλός: αφενός να μην υπάρξουν απολύσεις και αφετέρου να υπάρξει εξορθολογισμός της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε καίρια πόστα υπηρεσιών που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια του πολίτη, ώστε να «απελευθερώσουν» 'ήδη υπάρχον προσωπικό: «Θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που εμπλέκονται με την υπηρεσία του πολίτη ώστε οι ένστολοι να αναλάβουν τα καθήκοντα τους ως αστυνομικοί, στην Παιδεία ώστε οι εκπαιδευτικοί να γυρίζουν στα σχολεία, στους ΟΤΑ και τα ΚΕΠ για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και στην Υγεία ώστε υπάλληλοι να μπούνε σε πληρώματα του ΕΚΑΒ και όχι να απαντούν σε τηλέφωνα».

Λιγότεροι 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα σε μια 3ετία!

Τον αριθμό ρεκόρ «400.000» έπιασαν οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε μία τριετία!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντώνης Μανιτάκης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν σχεδόν 1 εκατομμύριο αλλά σήμερα ανέρχονται σε 640.00 χιλιάδες: «Αν υπολογίσουμε ότι εως το τέλος του έτους οι συνταξιοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τις 40.000 τότε και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι περισσότεροι από 600.000». Με αυτόν τον τόπο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ο στόχος των 150.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που ζητούσε η τρόικα καθώς ο αριθμός έχει υπερκαλυφθεί ήδη.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι περιορισμοί στις προσλήψεις υπάρχουν ωστόσο «δεν είναι η αναλογία που δεν μας επιτρέπει προσλήψεις αλλά τα έσοδα»

«Δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε καμία απόλυση»

Ο κ. Μανιτάκης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να βάλει καμία υπογραφή σε απολύσεις: «Εως σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μια απόλυση. Εγώ δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου ούτε σε μια απόλυση».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να γίνει ανακατανομή του προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών: «Είναι αναγκαία η ανακατανομή του προσωπικού και να αξιοποιήσουμε με τα χρήματα που διαθέτουμε τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν αμφισβητούμε ούτε την νομιμότητα των προσλήψεών τους ούτε την εμπειρία τους. Θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που εμπλέκονται με την υπηρεσία του πολίτη ώστε οι ένστολοι να αναλάβουν τα καθήκοντα τους ως αστυνομικοί, στην Παιδεία ώστε οι εκπαιδευτικοί να γυρίζουν στα σχολεία, στους ΟΤΑ και τα ΚΕΠ για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και στην Υγεία ώστε υπάλληλοι να μπούνε σε πληρώματα του ΕΚΑΒ και όχι να απαντούν σε τηλέφωνα».

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Μανιτάκη και Μητρόπουλου

Καυγάς μεταξύ του Αντώνη Μανιτάκη και του Αλέξη Μητρόπουλου ξέσπασε στη Βουλή στο πλαίσιο των τοποθετήσεων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την έκρηξη του κ. Μανιτάκη: «Δε θέλω να πιστεύω ότι θέλετε να γίνετε δικηγόρος του Μνημονίου. Γιατί τόση χαρά, τόσο πάθος, τόσος αγώνας να αποδείξετε ότι θα απολυθούν υπάλληλοι; Και εγώ να λέω συνεχώς ότι δεν θα απολυθούν. Εγώ το διάβασα το μνημόνιο. Κάνω αγώνα για ένα κοινό σκοπό, για να μην γίνουν απολύσεις. Αν το θέλετε και εσείς αυτό βοηθήστε με και μην μου κάνετε αντιπολίτευση. Γιατί αμφισβητείτε τις προθέσεις μου; Δεν έχετε διαβάσει το μνημόνιο λέτε μόνο κάποια αποσπάσματα και χρησιμοποιείτε μια δικολαβίστικη πρακτική. Δεν απολογούμαι για το μνημόνιο, αλλά για αυτά που κάνω εγώ. Να καταλάβουν οι υπηρεσίες ότι είναι προς το συμφέρον τους. Αν δε μας δώσουν τα στοιχεία, θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία της απογραφής».

Το σχόλιο του κ. Μανιτάκη (και ειδικά ο όρος δικολαβίστικη πρακτική) ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος ζήτησε το λόγο επί προσωπικού: «Θα περιμένω μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να μου ζητήσετε συγγνώμη. Είναι ντροπή αυτά που λέτε». Παράλληλα, ρώτησε τον υπουργό τι μέλλει γενέσθαι με όσους δεν μεταταχθούν εντός ενός έτους.

Η απάντηση ήρθε μέσω του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου: «Στον ένα χρόνο, οφείλει το υπουργείο να κάνει όλες τις διαδικασίες της μετάταξης. Αν περάσει ο χρόνος, τότε μόνο λύεται η σχέση. Δέχτηκα τη δέσμευση του υπουργού ότι δε θα λυθεί καμία σχέση, γιατί θα έχουν γίνει οι μετατάξεις».