poe-ota-2-thumb-largeΣε αναστάτωση οι δήμοι όλης της χώρας, με τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και κινητοποιήσεις, μετά και την δημοσίευση του νέου πολυνομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που το μετατρέπει σε νόμο του κράτους και επιβεβαιώνει την εφεδρεία των 2.000 και πλέον δημοτικών υπαλλήλων. >>>

 

Με αφορμή την παρουσία αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στην 3η Ελληνογερμανική συνέλευση των Δημάρχων η ΠΟΕ ΟΤΑ διοργανώνει συγκέντρωση ενημέρωσης των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στις 11 το πρωί, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1Α).

Για την Πέμπτη προγραμματίζεται τρίωρη στάση 8.00 με 11.00 των εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης για να συμμετέχουν στην συγκέντρωση υποδοχής των συμμετεχόντων στην 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση των Δημάρχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 08.30 στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου-«Ν. Γερμανός»-Περίπτερο 8.

Λουκέτο σε δυο δήμους με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων

Το κλείσιμο του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκρινε με τα επιβαλλόμενα νέα μέτρα από το Μεσοπρόθεσμο 3, ο δήμος και γενικότερα η Αυτοδιοίκηση αδυνατεί να λειτουργήσει.

Το δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού – Ευόσμου ζητά από την Κεντρική Εξουσία να αποσύρει όλες τις επίμαχες διατάξεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Καλεί και τα υπόλοιπα δημοτικά συμβούλια και των άλλων Δήμων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν το ίδιο.

Μετά το δήμο Κορδελιού Ευόσμου και ο δήμος Παύλου Μελά αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η Tοπική Αυτοδιοίκηση πήρε οριστικό διαζύγιο από την Κεντρική Εξουσία». Ο δήμος Παύλου Μελά καλεί τους πολίτες, την τοπική κοινωνία, τα κοινωνικά κινήματα «σε σύγκρουση με την πολιτική» για να παλέψουν για τις τροποποιήσεις του Νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων, το δημοτικό συμβούλιο του Παύλου Μελά αποφάσισε να μην επιτρέψει καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν απολύσεις του Δήμου, καθώς επίσης και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πληρωμή των δημοτικών υπαλλήλων.

Τι προβλέπει η διάταξη – τι λέει ο υπουργός

Χθες τέθηκαν αυτοδικαίως σε διαθεσιμότητα, με τη δημοσίευση του Μνημονίου ΙΙΙ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ. Κι αυτό ανεξαρτήτως του πότε θα υπογραφούν τελικά οι διαπιστωτικές πράξεις, μία διαδικασία που, έτσι κι αλλιώς, θα έχει ολοκληρωθεί εντός των δέκα προσεχών ημερών.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, τονίζει ότι απομακρύνονται άμεσα υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα.

Για τη διαθεσιμότητα αναφέρει: «Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες ώστε οι μετακινήσεις να είναι όσο γίνεται πιο ταχείες, με αντικειμενικά κριτήρια, μακριά από πιέσεις ή ρουσφετολογικές μεταχειρίσεις».

ΕΔΟΘ: Να αποσυρθεί η διάταξη

«Να αποσύρει η κυβέρνηση τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου ΙΙΙ, που οδηγούν σε απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ζητά η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

Ο Σωτήρης Παπανικολάου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ, γραμματέας Οικονομικού, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ.Ι.Ασπροπούλη, επισήμανε ότι «οι προβλέψεις των διατάξεων για απομάκρυνση υπαλλήλων φέρνουν απολύσεις, οι οποίες θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

«Καλούμε τον κ. Μανιτάκη να μη συνδέσει το όνομά του με ό,τι χειρότερο έρχεται για τους δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε. Παραδέχτηκε ότι «χρειάζεται εξορθολογισμός», αλλά ισχυρίστηκε ότι «το πλεονάζον προσωπικών κάποιων υπηρεσιών, θα μπορούσε να μεταταχθεί σε υπηρεσίες ελλειμματικές και να μη χάσει κανείς τη δουλειά του».