Ιδιαίτερη αναφορά στο κλίμα που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και την Ελλάδα με αφορμή την οικονομική κρίση έκανε, κατά τον χαιρετισμό του, χθες, στην Ελληνογερμανική Συνάντηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. >>>

 

«Οφείλουμε στους ίδιους τους δημότες μας να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε στις χώρες μας η οικονομική κρίση. Αυτό μπορεί να γίνει αποδυναμώνοντας τον ‘κίτρινο’ Τύπο των δύο χωρών. Καμία χώρα της ΕΕ δεν πέτυχε τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Τα περί απείθειας και τεμπελιάς των Ελλήνων που καλλιεργούνται από τον ‘κίτρινο’ Τύπο της Γερμανίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο δήμαρχος, «μπορεί να επιθυμούμε όλοι μας την εξυγίανση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε σε επίπεδα διαβίωσης αλλά και νομικού και εργασιακού κεκτημένου ενός τριτοκοσμικού κράτους, όντας μέλος της ευρωζώνης και έχοντας αποδείξει τη βούληση της χώρας μας να είμαστε ισότιμοι εταίροι στην ευρωπαϊκή ένωση» τόνισε ο δήμαρχος.

«Πρόθεσή μας, και αυτό δείχνουν όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στο δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και η συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας – και οι Γερμανοί είναι ένας βασικός εξ αυτών – είναι να τα καταφέρουμε και να βγούμε από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουμε περιέλθει».

Ακόμη, επισήμανε ότι οι συμμετέχοντες στην ελληνογερμανική συνεργασία δήμοι έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν με εκπροσώπους όλων των πολιτικών χώρων της Γερμανίας, ενώ υπογράμμισε την επαναδραστηριοποίηση στην Ελλάδα των ιδρυμάτων όλων των σημαντικών Γερμανικών κομμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων μετέχουν και στην Συνέλευση. «Έτσι, η συνεργασία χαρακτηρίζεται από ιδεολογικό πλουραλισμό και δεν αποσκοπεί στο να προωθήσει μια συγκεκριμένη ιδεολογική ατζέντα», ανέφερε.

«Είναι σημαντικό το μήνυμα που θα προκύψει από την Τρίτη Συνάντησή μας να είναι ένα: το ερέθισμα προς την πολιτικη ηγεσία να προχωρήσει το ταχύτερο στις θεσμικές αυτές αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα αποδώσουν στο Κεντρικό Κράτος τον επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο που πρέπει να έχει», συμλήρωσε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη των εργασιών της τρίτης συνάντησης της ελληνογερμανικής συνεργασίας απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ανέτ Γκροθ και ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ.