Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, καλείται να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος 3838/2010 -γνωστός και ως νόμος Ραγκούση- είναι αντισυνταγματικός, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να παγώσει η εφαρμογή του νόμου.

Εντός επτά ημερών, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου καλούνται να συντάξουν εκ νέου τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σχετικές διατάξεις του νόμου 3838/2010 έδιναν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα με τη χορήγηση ιθαγένειας
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στην δημοσιότητα το νέο, συμβατό με την απόφαση του Δικαστηρίου, νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του νόμου Ραγκούση αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού.