politexneio_nomiki_01«Τις πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου , και ενώ όλα ως τότε πήγαιναν καλά στην Πολυτεχνική Θεσσαλονίκης , φτάνουν τα πρώτα ανησυχητικά νέα από την αιματηρή εκκένωση του Πολυτεχνείου της Αθήνας. >>>

Η Χούντα του Παπαδόπουλου επιστράτευσε τα τανκς για να καταστείλει την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών, εργατών , μαθητών αλλά και αντιφρονούντων προς το καθεστώς πολιτών που μετείχαν για συμπαράσταση στην κατάληψη ή βοήθησαν τους φοιτητές με οιονδήποτε τρόπο.
Η απογοήτευση διαδέχεται τότε τον ενθουσιασμό των πρώτων ωρών στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση έγινε περισσότερο κρίσιμη, όταν έγκλειστοι φοιτητές διαπίστωσαν πως τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το απομονωμένο τελείως και χωρίς φωτισμό και προσβάσεις κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής είχε περικυκλωθεί πανταχόθεν από ένοπλους άντρες των ΛΟΚ και της Αστυνομίας , ενώ είχαν πάρει θέση για βολή κατά του κτιρίου όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι φοιτητές, δύο τεθωρακισμένα με τα πυροβόλα τους στραμμένα κατά της Πολυτεχνικής. Σε λίγο δόθηκε και τελεσίγραφο από τις δυνάμεις καταστολής με προθεσμία μισής ώρας για να εκκενωθεί η Σχολή.
΄Ηταν φανερό πως όλα είχαν καταρρεύσει και διαγράφονταν φανεροί πια κίνδυνοι για βίαιη απομάκρυνση των φοιτητών και αιματοκύλισμα. Εκείνες τις κρίσιμες στιγμές ακούστηκε το τελευταίο μήνυμα από το ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών που περιέγραφε με λίγες λέξεις τη δραματική πραγματικότητα, αναφέροντας:
«Σας μιλάμε από τον ραδιοφωνικό σταθμό του ελεύθερου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αν ο στρατός μας χτυπήσει , αν πέσει έστω και ένας πυροβολισμός , κανείς δεν μπορεί να είναι ανεύθυνος.
Είμαστε κυκλωμένοι από τον στρατό.
Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις.
Απευθύνουμε έκκληση στον ελληνικό λαό και σ΄ ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο να πάρει θέση»
Η Συντονιστική Επιτροπή με ψυχραιμία προσπάθησε να διασφαλίσει την ακεραιότητα των φοιτητών κατά την εκκένωση του κτιρίου προτείνοντας αυτό να γίνει το πρωί υπό το φως της ημέρας ώστε να αποφευχθούν βιαιότητες κατά των φοιτητών. Όμως οι βρισκόμενες έξω από το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής πανεπιστημιακές αρχές με επικεφαλής τον «πρύτανη των τανκς» (όπως ονομάστηκε) Ευάγγελο Σδράκα , παρόντος του εισαγγελέα υπηρεσίας Παπαδέλη και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κούρναβου, απέρριψαν το αίτημα των φοιτητών. Η μόνη διέξοδος για τους φοιτητές ήταν τότε να εκκενώσουν το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής με συγκροτημένο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Το έργο αυτό ανέλαβε και εκτέλεσε με ψυχραιμία ο Θωμάς Βασιλειάδης . Στις 5.30΄το πρωί άρχισε να αδειάζει η Πολυτεχνική χωρίς να δοθεί η δυνατότητα να εισβάλουν στο κτίριο οι άντρες των ΛΟΚ και της Αστυνομίας .
Βγαίνοντας οι φοιτητές από την Πολυτεχνική συνάντησαν τρία αλλεπάλληλα μπλόκα «λοκατζήδων» και αστυνομικών που τους ξυλοφόρτωναν ανηλεώς ενώ έγιναν περίπου 250 συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες και ύστερα από ανακρίσεις , μερικές από τις οποίες συνοδεύτηκαν με βασανιστήρια στα κρατητήρια της Ασφάλειας της οδού Βαλαωρίτου, κρατήθηκαν 35 που θεωρήθηκαν «πρωταίτιοι» προκειμένου να περάσουν από στρατοδικείο . Οι μισοί από αυτούς οδηγήθηκαν στις φυλακές Επταπυργίου και οι υπόλοιποι στο Τμήμα Μεταγωγών της οδού Φιλίππου …»



(Απόσπασμα από το κεφάλαιο «Εξέγερση του Πολυτεχνείου» του βιβλίου του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ …εν θερμώ» , τομ.Γ΄σελ.1535-1544)