Με ψήφους 170 προς 47 (σε σύνολο 217 παρόντων βουλευτών) και μέσα σε κλίμα έντασης, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει επί του πολυνομοσχεδίου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ. >>>


Για διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής έκανε λόγο νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή όσα έγιναν κατά την ψηφοφορία δια της εγέρσεως των βουλευτών επί της ένστασης και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την αποσύρει.
Τελικά η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας προχώρησε κανονικά και διεξήχθη χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε.
Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το μεγάλο χρονικό περιθώριο που δόθηκε από το προεδρείο της Βουλής προκειμένου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.
«Την ώρα που συζητήθηκε η ένσταση συνταγματικότητας έπρεπε να είστε παρόντες και όχι στα σπίτια σας και να σας φέρνουν με τα ταξί για να αλλοιώσετε το αποτέλεσμα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης και μίλησε για αγωνία μίας πλειοψηφίας που καταρρέει τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία.
Η διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός, έγινε, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εγέρθησαν οι βουλευτές και ήταν κοινή διαπίστωση ότι στους παρόντες ήταν συντριπτική η πλειοψηφία όσων τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Σώματος είπε: «Πολιτικοί λόγοι σας υποχρέωσαν να αλλάξετε το αποτέλεσμα που ο ίδιος βλέπατε με τα μάτια σας», αλλά πλέον, είπε, πρόκειται για μία διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βενιζέλος: Να πάτε στα δικαστήρια
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, που κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και για μη σεβασμό της αρχής της δεδηλωμένης.
«Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας ας τα θέσει όποιος θέλει στα Δικαστήρια. Υπάρχει Κανονισμός, Σύνταγμα, κοινοβουλευτική παράδοση και προβλέπεται πως η απόφαση σε τυχόν ένσταση αντισυνταγματικότητας λαμβάνεται με έγερση», παρενέβη στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αν υπάρχει αμφισβήτηση επί της καταμέτρησης εάν κάποιος αμφισβητεί την αρχή της δεδηλωμένης, πάμε σε ονομαστική ψηφοφορία για να τελειώνουμε και αν αποσύρονται τα αιτήματα, τότε, σημείωσε, έχουμε έστω και καθυστερημένα αποδοχή της αρχής της δεδηλωμένης.

Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς
Σχολιάζοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημοκρατική Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να μην υποβάλλεται καταχρηστικά και για λόγους κομματικού εντυπωσιασμού, αλλά να αφορά κυρίως σε ζητήματα παραβίασης των βασικών δομών του Πολιτεύματος (άρθρο 120 του Συντάγματος). Ο τυπικός έλεγχος των εσωτερικών διαδικασιών της Βουλής ( π.χ. κατεπείγον, μορφή άρθρων) με βάση τον κανονισμό και την κοινοβουλευτική παράδοση συναρτάται με την πολιτική διαχείριση πραγματικών και κρίσιμων κινδύνων για τη χώρα.
Η ΔΗΜΑΡ συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Εθνικής Ανάγκης και Ευθύνης και στηρίζοντας την ειρηνική ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θεωρεί ότι η στάθμιση ανάμεσα σε τυπολατρικές εμμονές και την πίεση πολιτικού χρόνου πρέπει να γίνει με κριτήριο το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και όχι με βάση κομματικές σκοπιμότητες συγκυρίας».