Του ΙΩΑΝΝΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Ήταν, όντως, μεγάλη η πορεία κατά τον εξορύξεων της Χαλκιδικής, της Θράκης και του Κιλκίς, που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για την πορεία που ακολούθησε. >>>


Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο Προξενείο Καναδά, όπου κλούβες των Μ.Α.Τ έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό, καθώς καναδική είναι η εταιρεία ELDORADO GOLD που προχωράει σε εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ως βάρβαρη παρέμβαση και όχι μία επένδυση στην μεταλλευτική ιστορία της Χαλκιδικής την εξόρυξη στις Σκουριές Χαλκιδικής. Υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη της ELDORADO GOLD και της ΑΚΤΩΡ θα συνεχίζεται για 25 χρόνια για 380 εκ. τόνους μεταλλεύματος. Κάνουν λόγο για αδιαφανείς όρους και διαδικασίες, κατά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης και καταγγέλλουν το δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, για εξυπηρέτηση της σύμπραξης των δύο παραπάνω εταιρειών.
Από τα χάπενιγκ της πορείας το ότι οι διαδηλωτές-κάτοικοι στην κορυφή της πορείας είχαν κορμούς δέντρων τα οποία τα μετέφεραν σαν φέρετρα και μπροστά προπορεύονταν διαδηλωτές με εργαστηριακές στολές. Επίσης, με την ολοκλήρωση τηςπορείας, τυμπανιστές... κράτησαν το ρυθμό της κινητοποίησης.

Δείτε: