Με την ταινία «Business», ζωντανεύει και πάλι ο Ιρακινός κινηματογράφος μετά από αρκετά χρόνια παράλυσης. >>>


Ο πόλεμος και οι διεθνείς κυρώσεις στη χώρα, άφησαν στο χάος το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών και της βιομηχανίας. Η βιομηχανία του κινηματογράφου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. 

9 μήνες όμως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα και με τις βιομηχανίες πετρελαίου στο Ιράκ να ανθούν, η κυβέρνηση ανήγγειλε κρατικές χρηματοδοτήσεις στις τέχνες. 

Το υπουργείο πολιτισμού θα διαθέσει 4,7 εκατομμύρια το επόμενο έτος, με σκοπό τη χρηματοδότηση 21 ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. 

Οι ταινίες θα πραγματεύονται ευαίσθητα θέματα, όπως οι δογματικές αντιπαλότητες Σιϊτών και Σουνιτών και θέματα οικογενειακής τιμής. 

Παρόλα αυτά, από την κίνηση αυτή δεν είναι όλοι εντυπωσιασμένοι. Μερικοί συντελεστές θεωρούν πως η πρωτοβουλία αποσκοπεί περισσότερο σε πολιτικά κέρδη παρά την προώθηση της τέχνης. 

Ακόμη, αν και η βιομηχανία έχει πάρει μια τονωτική ένεση, οι χώροι για την προβολή ταινιών εξακολουθούν να είναι λιγοστοί. Επίσης, αν και η ασφάλεια έχει βελτιωθεί πολύ, πολλοί άνθρωποι παραμένουν δύσπιστοι όσο αφορά τις δημόσιες συγκεντρώσεις.
Δέσποινα Χατζηζαχαρία

___________________________________________________________

Πηγή : http://www.reuters.com/