Προτάσεις από τον συνήγορο του πολίτη για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν αίτηση για σύνταξη λόγω της μεγάλης καθυστέρησης.



Μετά το 2010 η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε ότι έχει αυξηθεί η καθυστέρηση διεκπεραίωσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, εξαιτίας και της διόγκωσης του αριθμού αυτών που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά και της μείωσης του προσωπικού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας στα τρέχοντα πραγματικά δεδομένα.

Ειδικότερα, θα μπορούσε να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης, στον υπάλληλο που αποχωρεί, χρηματικού ποσού ως «έναντι», το οποίο θα καθορίζεται σε ποσοστό επί των μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών του έως 6 μηνών και θα χορηγείται από την υπηρεσία του.

Το ποσό αυτό θα αναγράφεται στο - ήδη προβλεπόμενο - Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), που υποχρεωτικά αποστέλλεται στη Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων.


Με τον τρόπο αυτό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει τη δυνατότητα να συμψηφίζει με ασφάλεια το - ήδη πιστωμένο και αναγραφόμενο στο ΔΑΥΚ ως «έναντι» - χρηματικό ποσό με την σύνταξη που τελικά δικαιούται.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, σημειώνει η Αρχή, οι υπάλληλοι ή λειτουργοί και στρατιωτικοί που αποχωρούν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιεστικά προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, τα οποία συνεπάγεται η ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών.