Λανθασμένα τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την ανασφάλεια και τον ανταγωνισμό.

Η πρώτη εντύπωση λένε είναι και αυτή που μετράει για οτιδήποτε πάει να ξεκινήσει στη ζωή μας.

Η εξωτερική εμφάνιση του κάθε ανθρώπου επηρεάζει απόλυτα την ψυχολογία του, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.

Η εξωτερική μας εμφάνιση που αποτελεί την πρώτη εικόνα που παρουσιάζουμε στους άλλους, θέλουμε συνήθως να αποσπά θετικά σχόλια, τόσο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις όσο και στις επαγγελματικές. Είναι ο προθάλαμος για να μας δοθεί η δυνατότητα να ξετυλίξουμε την προσωπικότητα μας, που θα συμβάλλει σε μια θετική πρώτη εντύπωση που όλοι αποζητούμε.

Γιατί πραγματικά έχουμε ανάγκη της επιβεβαίωσης της «πρώτης εντύπωσης»;

Είναι απλά τα πράγματα. Πολλές φορές στην καθημερινότητα μας γινόμαστε αποδέκτες σχόλιων από τα όποια επηρεαζόμαστε άλλοτε θετικά άλλοτε αρνητικά. Είναι γεγονός ότι στα θετικά σχόλια νιώθουμε το ηθικό μας να αναπτερώνεται ενώ στα αρνητικά συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό λειτουργεί αυτόματα και στην αυτοπεποίθηση μας, από την οποία επηρεάζεται η συμπεριφορά μας.

Σύγκρουση πραγματικού και εικονικού

Το λάθος που κάνει η πλειοψηφία των γυναικών είναι να χάνεται στις τρεις διαστάσεις που τοποθετεί τον εαυτό της όταν κάθεται μπροστά στον καθρέφτη. Πρόκειται για την παρεξηγημένη εικόνα που έχουν πολλές φορές για τους εαυτό τους. Είναι αυτό που βλέπουν, αυτό που νομίζουν ότι βλέπουν και αυτό που θεωρούν ότι έπρεπε να είναι. Η σύγχυση αυτή τις κάνει ευάλωτες στα σχόλια τρίτων. Τις κάνει ακόμη πιο ευαίσθητες σε σχόλια που περιλαμβάνουν στοιχειά απόρριψης, απογοήτευσης και δυσαρέσκειας.

Σημεία καιρών και παράγοντες που μας οδηγούν σε έναν καθημερινό αγώνα επιβεβαίωσης

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης μας είναι πολλοί. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και την βιομηχανία της μόδας και της ένδυσης. Εδώ και χρόνια τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ τείνουν να μην είναι ρεαλιστικά αλλά ιδεατά. Επίσης σε αυτή φιλοσοφία κινείται και η βιομηχανία της ένδυσης. Τα ρούχα προωθούνται από μοντέλα με τις τέλειες αναλογίες με σκοπό να αυξήσουν την αγοραστική επιθυμία των υποψηφίων καταναλωτών. Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι οι πελάτες που αγοράζουν τα προϊόντα να διαπιστώνουν ότι δεν έχουν την ίδια εικόνα του μοντέλου που το διαφήμιζε και να καταφεύγουν στο συμπέρασμα ότι το σώμα τους απέχει κατά πολύ από την εικόνα που νόμιζαν και ήθελαν να έχουν.

Κίνδυνοι

Δυστυχώς η λανθασμένη εντύπωση που έχουμε για την εξωτερική μας εμφάνιση συνεπάγεται πολλούς κινδύνους για την υγεία μας. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά στις νεαρές ηλικίες, αλλά και την κατάθλιψη με τις επιπτώσεις της.

Τι κάνουμε όταν τα συναισθήματα αυτά είναι έντονα και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας;

Όταν τα συναισθήματα αυτά είναι έντονα και σε μεγάλο βαθμό προσπαθούμε να εξαλείψουμε την ένταση τους μειώνοντας την απόσταση ανάμεσα στις δυο συγκρουόμενες αντιλήψεις που έχουμε για τον εαυτό μας. Ένας τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι να αλλάξουμε στάση και συμπεριφορά απέναντι στα συγκεκριμένα δεδομένα-καταστάσεις. Ένας τρόπος άμεση αντιμετώπισης της πάλης που γίνεται μέσα μας είναι να αποδεχτούμε την πραγματική μας εικόνα και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, μετατρέποντας τα μειονεκτήματά μας σε κινητήρια δύναμη για τη βελτίωσή τους.



πηγή: parousiazw.gr