Δύο πυροσβεστικά και ένα ειδικό όχημα απεγκλωβισμού, είναι η προσφορά του δήμου Νυρεμβέργης στην αδελφοποιημένη Καβάλα και στη Θάσο. Η προσφορά έγινε εφικτή χάρη στις προσπάθειες του ελληνο-γερμανικού Συλλόγου «Φίλος», με πρωτοβουλία του οποίου έχει αδελφοποιηθεί η Καβάλα με τη Νυρεμβέργη. >>>


«Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας, τον Φεβρουάριο, ο δήμαρχος της πόλης, Uli Maly, τόνισε στην ομιλία του ότι πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα οι Έλληνες στις δύσκολες ώρες που περνάνε. Τότε έγινε και η πρόταση από το σύλλογό μας για τη δωρεά των τριών οχημάτων, ή οποία έγινε αποδεκτή σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει στο ΑΜΠΕ, από τη Νυρεμβέργη ο πρόεδρος του «Φίλος», Σωτήρης Ξώγνος. Και συνεχίζει: «Τα οχήματα είναι μεν μεταχειρισμένα, είναι όμως σε άριστη κατάσταση και αυτό το εγγυάται η 4η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νυρεμβέργης, όπου έγινε προ ημερών και η παράδοση των δύο πυροσβεστικών».

Τα δύο οχήματα φορτώθηκαν στις 8 Νοεμβρίου σε νταλίκα, με προορισμό την Καβάλα, όπου αναμένονται να φτάσουν το αργότερο την Τρίτη. Σύντομα αναμένεται και η παράδοση του τρίτου οχήματος.

Στη λιτή εκδήλωση παράδοσης, στο χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 4 στο λιμάνι της Νυρεμβέργης, παρέστησαν ο αντιδήμαρχος της πόλης, Horst Fοrther, δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και η ελληνικής καταγωγής, Αλίκη Αλέσικ ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Διονύσης Κωνσταντάτος και του προεδρείου του συλλόγου «Φίλος».

Όπως τόνισε ο κ. Fοrther, αν και υπήρχαν πολλά αιτήματα ενδιαφέροντος για τα παροπλισμένα αυτοκίνητα από πολλές χώρες, προτιμήθηκαν η Καβάλα και η Θάσος, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Η χειρονομία αυτή, όπως είπε, δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, και χαριτολογώντας ανέφερε ότι «ο υπεύθυνος των οικονομικών του δήμου μας, Harald Riedel, για οικονομολόγος έχει πολύ «μαλακή» καρδιά και αδυναμία στους Έλληνες».

Τις ευχαριστίες όλων των πολιτών της Καβάλας εξέφρασε ο προϊστάμενος του τμήματος τροχοφόρων οχημάτων, κ. Δουσόπουλος.

Στη συνέχεια, ο σύλλογος αδελφοποίησης «Φίλος» δεξιώθηκε αντιπροσωπεία του γερμανικού δήμου, υπό τον αντιδήμαρχο κ. Fοrther. Στο χαιρετισμό του ο κ. Ξώγνος, αφού ευχαρίστησε για την αξιόλογη δωρεά, υπενθύμισε-μεταξύ άλλων- ότι ήδη από τον 16ο αιώνα οι πρώτες φιλελληνικές φωνές στην Ευρώπη ακούστηκαν στην Νυρεμβέργη, όπου υπήρξε και ο μακροβιώτερος φιλελληνικός σύλλογος στον γερμανόφωνο χώρο, ενώ προσέφερε στους γερμανικούς αξιωματούχους αγαλματίδια από το Μουσείο Καβάλας.
__________________________________________________________________
από το ΑΜΠΕ