agios_dimitrios_26_oktobriou_2011_01Με Ιρακινούς επιχειρηματίες συναντήθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), Νίκος Σαπουντζής. >>>

 

Διευθυντές από σαράντα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, εισαγωγές και εξαγωγές, εμπόριο, αγοραπωλησίες ακινήτων, τουρισμό και πετρελαϊκές επιχειρήσεις επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη για να συναντήσουν επιχειρηματικούς φορείς και εταιρίες με σκοπό τη σύναψη συνεργασιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΘ, το Ιράκ, αν και χώρα πλούσια, υστερεί σε ανάπτυξη. Οι συγκοινωνίες επιδέχονται βελτίωση ενώ είναι ελάχιστες οι βιομηχανικές μονάδες. Οι εξαγωγές της χώρας περιορίζονται σε αργό πετρέλαιο καθώς και γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Η όποια ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασία με άλλες χώρες και η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων/Εστιατορίων Iraq και μέλος του Δ.Σ. της Αραβικής Ένωσης Ξενοδοχείων & Τουρισμού Dlear Κ. Ismail, με τον Αντιπρόεδρο του ταξιδιωτικού οργανισμού Golden Line Salah Almulla αλλά και με το Γενικό Γραμματέα του Iraqi Businessmen Association Mohammed Hasan Abduljaleel Al-Hadithi αναπτύχθηκαν τα θέματα της έκδοσης βίζας, των επενδύσεων αλλά κυρίως προγραμματίστηκε για το 2013 η διοργάνωση ταξιδιού εξοικείωσης Ιρακινών τουριστικών πρακτόρων στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, οι Ιρακινοί επιχειρηματίες θα συναντηθούν με ξενοδόχους και tour operators της πόλης μας, με σκοπό τη συνέχιση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο ΟΤΘ -από τον Ιούνιο του 2011- για την προβολή της Θεσσαλονίκης στην αραβική αγορά.

Το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο, καθότι το Ιράκ συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη καθημερινά με τις Τουρκικές Αερογραμμές μέσω Κωνσταντινούπολης, αλλά και με ενδιάμεσο σταθμό ευρωπαϊκές πόλεις. Πολλοί Ιρακινοί επιχειρηματίες έχουν γραφεία και στη γειτονική Ιορδανία, η οποία θεωρείται πρόσφορη χώρα για νέες επενδύσεις. Η επίτιμη πρόξενος της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη Δέσποινα Μαντά, που συμμετείχε στις συναντήσεις, υποσχέθηκε να βοηθήσει στη διοργάνωση ακόμη ενός Fam Trip με τουριστικούς πράκτορες από την Ιορδανία.

Το επιχειρηματικό forum οργανώθηκε από την εταιρεία Global Greece, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και του Επίτιμου Προξενείου της Ιορδανίας, στις 8 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Palace.