Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις σταρς του Χόλιγουντ είναι όμως και επικίνδυνες. Ας τις γνωρίσουμε..

Η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA) επισημαίνει ωστόσο πως οι «δίαιτες των διασήμων» γίνονται ολοένα πιο ακραίες, ενώ συχνά απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Κάποια από αυτές προτείνει να τρεφόμαστε μέσω πλαστικού ρινικού σωλήνα, μια άλλη να πίνουμε αλκοόλ το Σαββατοκύριακο και να τρώμε ελάχιστα μέσα στην εβδομάδα! Οι ειδικοί από τη Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA) ανακοίνωσαν ότι πέντε δίαιτες της μόδας είναι επικίνδυνες και πρέπει να τις αποφεύγουμε. Οι διαιτολόγοι προειδοποιούν ακόμη ότι δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να αποκτήσουμε το σώμα που ονειρευόμαστε και πως όσοι ακολουθούν τις δίαιτες αυτές κινδυνεύουν να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας. Ας τις δούμε όμως αναλυτικά:

«Η δίαιτα του σωλήνα» (Ketogenic Enteral Nutrition Diet)

Τη δίαιτα αυτή ακολουθούν πολλά φωτομοντέλα. Αν κάποιος την ακολουθήσει θα πρέπει να τρέφεται μέσω ενός σωλήνα από τη μύτη, από όπου θα του χορηγείται μία υγρή φόρμουλα. Ο θαρραλέος αυτός άνθρωπος, θα πρέπει ακόμη να είναι συνδεδεμένος για 10 ημέρες με μία φορητή αντλία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η δίαιτα, εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα ανατριχιαστική, δεν βοηθάει αυτόν που την ακολουθεί να υιοθετήσει μια ισορροπημένη διατροφή και επιπλέον δεν περιλαμβάνει καθόλου φυτικές ίνες, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό μεταξύ των οποίων και δυσκοιλιότητα. Όσοι κάνουν αυτή τη δίαιτα πρέπει να λαμβάνουν παράλληλα και κάποιο καθαρτικό.

Η δίαιτα Ντουκάν

Η δίαιτα αυτή έχει γίνει γνωστή από την πεθερά του πρίγκιπα Ουϊλιαμ της Βρετανίας, Κάρολ Μίντλτον. Περιλαμβάνει 4 φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί 5 έως 10 ημέρες και σύμφωνα με τους εμπνευστές της δίαιτας, χάνετε πολλά κιλά και γρήγορα σε αυτό το διάστημα. Σε αυτή τη φάση τρώτε μόνο καθαρή πρωτεΐνη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι προκαλεί σύγχυση, είναι χρονοβόρα και ιδιαίτερα αυστηρή, ενώ αποκλείει σημαντικές ομάδες τροφίμων. Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, δυσκοιλιότητα, οστεοπόρωση και κακοσμία του στόματος.

Η δίαιτα των έξι εβδομάδων OMG

Αν ακολουθήσει κανείς τη δίαιτα των έξι εβδομάδων OMG, πρέπει να κάνει γυμναστική το πρωί, αφού πρώτα πιει μαύρο καφέ και στη συνέχεια να καθίσει μέσα σε παγωμένο νερό για να «κάψει» το αποθηκευμένο λίπος. Οι ειδικοί από την BDA, τονίζουν ότι αυτή η δίαιτα ενθαρρύνει ακραίες διατροφικές συμπεριφορές, ενώ αποκλείει το πρωινό που αποτελεί εξαιρετικής σημασίας γεύμα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

«Η δίαιτα της Αλκορεξίας»

Η συγκεκριμένη δίαιτα ενθαρρύνει όσους θέλουν να την ακολουθήσουν να τρέφονται ελάχιστα όλη την εβδομάδα για να πιουν όσο αλκοόλ θέλουν το Σαββατοκύριακο! Δεν πρέπει όμως να λαμβάνουν πάνω από 10.500 θερμίδες την εβδομάδα. Πρόκειται για μια τρέλα υποστηρίζουν οι ειδικοί. Είναι επικίνδυνη καθώς, αν την ακολουθήσετε, ο οργανισμός σας, δεν θα λαμβάνει κανένα θρεπτικό συστατικό από όσα χρειάζεται. Επιπλέον ενθαρρύνει την κατάχρηση αλκοόλ.

Party Girl Diet

Στη συγκεκριμένη δίαιτα χορηγούνται ενδοφλεβίως κοκτέιλ βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι «οπαδοί» της υποστηρίζουν ότι προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό και είναι κατάλληλη για δραστήριους ανθρώπους. Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι έχει πολλές παρενέργειες όπως ζάλη, αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης φλεγμονών στο αγγειακό σύστημα ακόμη και αναφυλακτικό σοκ.