Δεν άλλαξε το πλαίσιο που ισχύει για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Παρά τις προσπάθειες ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, η γνωμοδότηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου,  υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (44 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 3 αποχές). >>>
Η υπερψήφιση έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η γνωμοδότηση της κας Γιαννάκου, αφορούσε συγκεκριμένα στην Ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ (Court of Auditors), η οποία αξιολόγησε την έως τώρα εφαρμογή του Κανονισμού 389/2006 για τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την τ/κ κοινότητα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στην γνωμοδότηση της η κα Γιαννάκου υποστηρίζει τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με βάση, όμως, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβουλίου, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στις δικοινοτικές δράσεις που προωθούν την επανένωση.

Το τελικό κείμενο της γνωμοδότησης εκφράζει ακόμα τη στήριξή του ΕΚ στο έργο της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που χρηματοδοτούνται από τα συγκεκριμένα κονδύλια, ενώ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει έκκληση στον στρατό κατοχής, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση της ΔΕΑ στις στρατιωτικές ζώνες, αλλά και να άρει τους περιορισμούς που επιβάλλει τόσο σε εν εξελίξει όσο και σε μελλοντικά έργα. Τέλος, ιδιαίτερη αξία έχει η επισήμανση στο τελικό κείμενο για την ανάγκη επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος και κυρίως η σαφής αναφορά, ότι το 78% των περιουσιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ανήκει σε Ελληνοκυπρίους.

Απερρίφθησαν δύο τροπολογίες των Φιλελευθέρων που επιχείρησαν να επαναφέρουν το ζήτημα του κανονισμού του απευθείας εμπορίου, ενώ καταψηφίστηκε επίσης η πρόταση των Πρασίνων για ένταξη της χρηματοδοτικής βοήθειας σε πολυετή μηχανισμό, μια θέση που εντάσσεται στις προσπάθειες αναβάθμισης του υπάρχοντος καθεστώς χορήγησης βοήθειας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας των ψηφοφοριών η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ δήλωσε τα εξής:

"Το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ελλάδα. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων πολιτικών ομάδων να πολιτικοποιήσουν το θέμα, προσπαθώντας να επαναφέρουν ζητήματα δια της πλαγία οδού, τα οποία έχουν ουσιαστικά κλείσει, το τελικό κείμενο ενσωματώνει απολύτως τις πάγιες ελληνικές θέσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Βεβαίως, το σημερινό αποτέλεσμα συνιστά μια πρώτη κερδισμένη μάχη σε έναν αγώνα που οφείλουμε όλοι να δώσουμε το προσεχές διάστημα στο ΕΚ. Το πρώτο βήμα όμως έγινε και έχω βάσιμες ελπίδες ότι η πορεία θα είναι ανάλογη..."