Σε νέες προτάσεις περνάει η ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να πειστεί ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε.

Αν και η διαφωνία Γερμανίας – ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να υπάρχει, ο έλληνας υπουργός οικονομικών είναι αισιόδοξος πως θα εξευρεθεί ικανοποιητική λύση στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα είναι στο τραπέζι με πιο πιθανό ένα πακέτο που θα συνδυάζει ευνοϊκούς όρους και επιμήκυνση. Ο οίκος Fitch αναφέρει πως μόνο ένας συνδυασμός μείωσης των επιτοκίων, παραίτησης της ΕΚΤ από τα κέρδη της και στήριξης των τραπεζών από τον ESM μπορεί να εξασφαλίσει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους!

ΟSI μετά το PSI;

Για να ελαφρυνθεί η Ελλάδα από τις λήξεις των επόμενων ετών και να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν από τη επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος προσαρμογής εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποιο κούρεμα των δανείων του επισήμου τομέα. Τραπεζικές πηγές μάλιστα δεν αποκλείουν να υπάρξει και ένα μεγαλύτερο OSI, καθώς όπως υποστηρίζουν η Ελλάδα δε μπορεί να παραμένει σε αβεβαιότητα μέχρι τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αντίθετος ωστόσο σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα εμφανίζεται ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιτμαν, τονίζοντας ότι ένα κούρεμα δε λύνει το πρόβλημα .

Με τον κλοιό της τρόικας να σφίγγει μέρα με τη μέρα την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση τα δίνει όλα προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν αποκλείεται μάλιστα εν όψει Eurogroup να ανακοινώσει αύριο:

1)Την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη Δημιουργία μηχανισμού επίτευξης στόχων με την οποία θεσμοθετεί αυτόματους σταθεροποιητές, δηλαδή τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών , τον οποίο ζητά επιμόνως ο Σόιμπλε!

2)τον κανονισμό λειτουργίας του λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο οι δανειακές μας υποχρεώσεις

Ταυτόχρονα δημιουργείται κεντρικός οργανισμός κρατικών ενισχύσεων για τον έλεγχο και μάλιστα προκαταβολικά, κάθε κρατικής ενίσχυσης και της νομιμότητας της που δίνεται από τον προϋπολογισμό.

Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ θα ελέγχεται από τα κεντρικά στις Βρυξέλλες και εφόσον ναυαγήσει το ΠΔΕ λόγω περικοπών , τότε οι αποφάσεις για το που θα διατεθούν οι πόροι και ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν θα λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ον Ράιχενμπαχ να έχει το ρόλο του Επιτρόπου!
Τέλος, απαράβατος όρος για να υπάρξει τελικά συμφωνία και να καταβληθεί η δόση είναι να μην υπάρξει στο μέλλον και όσο διαρκεί το πρόγραμμα καμιά αλλαγή στη Νομοθεσία για την οικονομική πολιτική και την οργάνωση του κράτους αν δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την ΕΕ και οι αλλαγές δεν έχουν την έγκριση της τρόικας!