Τα γερμανικά μέσα ασχολούνται σήμερα με την ιστορία δίχως τέλος για το θέμα της Ελλάδας, και αναφέρονται σε εξαπάτηση των γερμανών πολιτών να βοηθήσουν την Ελλάδα.

«Η ιστορία χωρίς τέλος» έγραψε η «Μπιλντ», η πρώτη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στην τελευταία διάσωση της Ελλάδας και εμφανίζοντας την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους ως χαρακτήρες από την ομώνυμη ταινία φαντασίας.

Σε σχόλιό του, ο Ούγκο Μίλερ-Φογκ της «Μπιλντ» χρησιμοποιεί μια μεταφορά από τον κόσμο της ιατρικής για να επαναλάβει τη μακροχρόνια αντίθεση της εφημερίδας στις διασώσεις στην ευρωζώνη, για τις οποίες υποστηρίζει πως οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να αντέξουν.

«Η ομάδα των ευρωπαίων γιατρών γύρω από το κρεβάτι του ασθενούς δικαιολογεί τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη της θεραπείας με την ελπίδα ότι σε κάποιο σημείο τα ακριβά φάρμακα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά», έγραψε ο Μίλερ-Φογκ.

Κανένας από τους γιατρούς δεν πρόκειται να παραδεχθεί πως το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας θα είναι μεγάλο, προσθέτει.

Η επιχειρηματική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» αναφέρει πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση επιτοκίων και παράταση της ωρίμανσης των δανείων, ήδη ισοδυναμούν με ένα «κούρεμα» για τα κράτη πιστωτές που κατέχουν ελληνικό χρέος.

«Έπειτα απ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται πως η διάσωση του ευρώ δεν κοστίζει τίποτε», έγραψε στην εφημερίδα ο Χόλγκερ Στέλτσνερ.

«(Η συμφωνία) δεν μπορεί να περιγραφεί (σαν κούρεμα) για να μην ρεζιλευτούν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας», προσθέτει αναφερόμενος στις χώρες πιστωτές των οποίων τα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν το πακέτο.

«Η Ελλάδα σώθηκε και πάλι», γράφει η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Ο γερμανός ακαδημαϊκός Γκούναρ Μπεκ που έχει έδρα το Λονδίνο, σε στήλη του στον ιστότοπο της «Χάντελσμπλατ» αναφέρει πως η Γερμανία «δέθηκε με ένα πτώμα» και προσθέτει πως θα ήταν καλύτερο να απελευθερωθεί παρά τα οφέλη που το κοινό νόμισμα προσφέρει στους γερμανούς εξαγωγείς.

Άλλες εφημερίδες γράφουν πως η ειδική μεταχείριση που επιφυλάχθηκε για την Ελλάδα αδικεί χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες για να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.

Η «Μπιλντ» γράφει πως 25 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές από το συνασπισμό της Μέρκελ θα ψηφίσουν κατά του πακέτου για την Ελλάδα. Αυτό θα είναι ενοχλητικό για την Μέρκελ, αλλά δεν θα απειλήσει την υιοθέτηση του πακέτου.

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση (SPD) έχει κάνει γνωστό ότι δεν θα προσπαθήσει να μπλοκάρει το πακέτο για την Ελλάδα στο κοινοβούλιο, αλλά υπογραμμίζει πως πρέπει να συζητηθεί όπως αρμόζει και ένας ανώτερος βουλευτής του SPD προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην θεωρεί δεδομένη την υποστήριξή τους.

«Το πώς θα ενεργήσουμε είναι ακόμη ανοικτό. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα υποστηρίξουμε ή θα απορρίψουμε (τη βοήθεια προς την Ελλάδας)», δήλωσε σήμερα ο Τόμας Όπερμαν, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, σε σχόλιά του με στόχο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση ώστε να επιτρέψει μια πλήρη και ανοικτή συζήτηση.

Παρά τις επίσημες αρνήσεις πως οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας θα υπογράψουν κάποια παραγραφή των χρεών που κατέχουν, μερικά μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ δήλωσαν πως θεωρούν αναπόφευκτη μια τέτοια κίνηση.

«Φοβάμαι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον χωρίς ένα κούρεμα», δήλωσε στην «Μπιλντ» ο βουλευτής της CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ.

Ο Γιούργκεν Τρίτιν των αντιπολιτευόμενων Πράσινων συμφώνησε, προσθέτοντας ότι η παραγραφή «δεν θα συμβεί πριν από το 2016», πολύ μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.