Ο Ανδρέας Λοβέρδος με αυτή του τη δήλωση, διαχώρισε τις θέσεις του από το κόμμα, και κάλεσε στελέχη του κόμματος να ενστερνιστούν κι εκείνα πιο έντιμες και καθαρές λύσεις για την χώρα.

«Μάρτιος 2012, εκλογή Προέδρου. Μάιος-Ιούνιος εκλογές. Η περίοδος αυτή ουδέποτε αποτιμήθηκε από ευρύ κομματικό όργανο», είπε, σημειώνοντας πως δεν αποτιμήθηκε καν η περίοδος από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά, σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος.

«Το 5,6 ή 7 των δημοσκοπήσεων έπρεπε να έχει κινητοποιήσει και τους πιο αδαείς από εμάς», συνέχισε, τονίζοντας ότι «όσοι έχουμε εμπειρία από αγώνες και διάθεση μαχητικής συμμετοχής, δεν έχουμε ανάγκη δημοσκοπήσεων για να καταλάβουμε πού πάει η χώρα και η παράταξή μας».

Θυμίζοντας ότι αμέσως μετά τις εκλογές, πρότεινε τη στρατηγική της συμμετοχής στην κυβέρνηση στα αντιυφεσιακά Υπουργεία, με τα πιο έμπειρα και ικανά, στελέχη, σημείωσε ότι επελέγη τελικά μία αντιφατική πολιτική που οδήγησε σε μία «καταφανή έλλειψη στρατηγικής και τακτικής», κάνοντας λόγο για «πολιτικά αφανείς υπουργούς», και «υποκατάσταση» από την άλλη πλευρά της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών. Σημείωσε δε, ότι επί δύο μήνες εμφανώς «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε τον πρόεδρο να μιλά και μετά παρέπεμπε σε αυτόν! Δεν υπήρχε τακτική, δεν υπήρχε στρατηγική».

Έτσι, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ αποσυσπειρώθηκε και η ΚΟ οδηγήθηκε σε μία ασύντακτη πορεία, χάνοντας τελικά επτά βουλευτές. Εξηγώντας δε, τη δική του επιλογή να απέχει από τις κομματικές διεργασίες, σημείωσε ότι διαφορετικά θα εξάγονταν καθημερινά ειδήσεις για εσωτερικές συγκρούσεις, δεδομένων των διαφωνιών του με τις πολιτικές της ηγεσίας. Εξαιτίας αυτών, αρνήθηκε όπως είπε και κορυφαίες κομματικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ του Real.gr περί των σχετικών προτάσεων που του είχαν γίνει από τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αναφερόμενος στο συνέδριο, σημειώνοντας ότι οι αναφορές είναι πολύ γενικές δεν θέλησε να τοποθετηθεί. Υπέδειξε αντ’ αυτού ως λύση για τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης τη δημιουργία κοινού πολιτικού χώρου. «Στις πρόσφατες εκλογές, εν μέσω κρίσης, ο χώρος άγγιξε το ένα πέμπτο των πολιτών. Η λύση είναι στα χέρια μας. Δεν πιστεύω πως ένα μονοκομματικό συνέδριο μπορεί να δώσει λύσεις», είπε, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι άφησε αιχμές κατά όσων δεν μπορούν να κάνουν διακριτές τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών χώρων.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Υγείας μίλησε για ‘καλή’ αλλά όχι επαρκή λύση στο Eurogroup, επικροτώντας την λογική της «νέας αφετηρίας» αλλά και ρωτώντας με νόημα αν υπάρχει σχέδιο για αυτήν… « Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στους τρεις τομείς της δράσης της. Στον θεσμικό εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος (δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση), ενώ είναι τα πιο κρίσιμα για την ανάπτυξη Υπουργεία. Στα αναπτυξιακά είναι στο μηδέν. Και στα σχετικά με το δημοσιονομικό εξορθολογισμό Υπουργεία, κινούνται αφαιρώντας χρήματα που δεν υπάρχουν και αυξάνοντας τις δαπάνες», είπε, καλώντας την να μη φορτώσει στις πλάτες των πολιτών τις διαχειριστικές της αδυναμίες. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, ρώτησε ευθέως «με ποιο σχέδιο συλλειτουργούμε ή συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;». Ζήτησε μάλιστα αυτό να διευκρινιστεί τώρα! «Αν δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε, τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική», προειδοποίησε. «Θα σαρωθούμε».