Ο νόμος αναμένεται να περάσει την Τετάρτη μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα.

Παρόλο που στο Μνημόνιο τονίζεται πώς «οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα Κολλέγια δεν είναι ισότιμες με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης», υπάρχουν «παραθυράκια» που το επιτρέπουν.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πώς μέσω του «Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων» οι σπουδαστές των Κολλεγίων θα μπορούν να ζητήσουν την «αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης».

Στην αλλαγή αυτή προχωράει το υπουργείο μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει το επαγγελματικό ισοδύναμο.

Με λίγα λόγια, ένας μαθητής που θα δώσει πανελλήνιες και θα «περάσει» σε κάποια σχολή Πανεπιστημίου, για την οποία χρειάζεται τέσσερα με πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει, και ένας μαθητής που θα πληρώσει σε κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο και φοιτήσει για τρία χρόνια, θα έχουν πιθανότατα στο μέλλον ακριβώς τα ίδια δικαιώματα στην αγορά εργασίας.